WBC Nedir?
WBC genellikle kan tahlili sonuçlarında görebileceğiniz İngilizce, “White Blood Cells” yani “Beyaz Kan Hücresi”nin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Tahlil raporunda “Beyaz Hücre Sayımı”, “Akyuvar Sayımı” veya “Lökosit Sayımı” olarak da geçebilir. WBC sayımı genellikle tam kan sayımının bir parçası olarak yapılır. WBC testi başta enfeksiyon olmak üzere alerjiden lösemiye kadar pek çok hastalığın belirlenebilmesi için kullanılan bir kan testidir. Kas ağrıları, baş ağrısı, ateş, titreme ve diğer bazı belirtiler nedeniyle gittiğiniz doktorunuz enfeksiyon ihtimaline karşı WBC sayımı isteyebilir.
Normal WBC Değerleri
Yetişkinlerde normal kabul edilen WBC değeri aralığı mikrolitre (mcL) başına 4500-11000 beyaz kan hücresidir. Sayım sonuçları kan tahlili raporunda milimetre küp olarak 4,50-11,00 K/mm3 şeklinde yer alabilir. Mikrolitre başına 4000'den az beyaz kan hücresi WBC düşüklüğüne, mikrolitre başına 11000'den fazla beyaz kan hücresi WBC fazlalığına işaret eder. Ancak bazı kaynaklarda normal WBC değerleri mikrolitre başına 3500-10500 beyaz kan hücresi olarak verildiği için test sonuçları mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir. Doktorunuz tahlil raporundaki WBC değerlerini tam kan sayımında yer alan kırmızı kan hücresi, hemoglobin, hematokrit ve trombosit değerleriyle karşılaştırarak sizin için normal WBC değerinin ne olduğunu değerlendirecektir.
0-1 ay: 9,40-34,00 K/mm3
2-12 ay: 5,00-19,50 K/mm3
1-3 yaş: 6,00-17,50 K/mm3
4-5 yaş: 5,50-15,50 K/mm3
6-15 yaş: 4,50-13,50 K/mm3
>15 yaş: 4,50-11,00 K/mm3
WBC Değeri Neden Önemli?
Diğer adı lökosit olan beyaz kan hücreleri (WBC) bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu hücreler vücudun bakteri, virüs ve mikroplarla savaşmasında rol oynar. Nötrofil, lenfosit, eozinofil, monosit ve bazofil olarak 5 ana türü bulunan beyaz kan hücreleri kemik iliğinde üretilir ve kanla birlikte tüm vücuda yayılır. Farklı beyaz kan hücrelerinin bağışıklık için farklı görevleri bulunur ve bunlar kısaca şöyledir;
Monositler: Diğer beyaz kan hücrelerinden daha uzun ömürlü olan monositler bakterilerin ortadan kaldırılmasında kullanılır. Normal monosit değeri %2-%8 aralığıdır.
Lenfositler: Bakteri, virüs ve diğer potansiyel zararlı istilacılara karşı vücut direncini artırmak için antikor üretirler. Normal lenfösit değeri aralığı %20-%40'tır.
Nötrofiller: Nötrofiller bakterileri öldürerek sindirir. Sayısı olarak diğer beyaz kan hücrelerinden daha fazladırlar ve vücudun enfeksiyona karşı savaşında ilk olarak nötrofiller kullanılır. Normal nötrofil değeri %40-%60 aralığıdır.
Bazofiller: Bu hücrelerin görevi kanda enfeksiyon görüldüğünde bağışıklık sistemine haber vermektir. Örneğin alerjik bir reaksiyon sırasında histamin salgılanmasını sağlayarak bağışıklık sistemini vücutta istenmeyen bir madde olduğu konusunda uyarır. Normal bazofil değeri %0.5 ile %1 arasıdır.
Eozinofiller: Eozinofil hücrelerinin ana görevi parazitleri öldürmek ve alerjiye bağlı olarak gelişen iltihabı önlemektir. Kanser hücrelerinin yok edilmesinde de kullanılırlar. Normal eozinofil değeri %1-%4 arasındadır.