Mide yanması ve
hazımsızlık, ortak, ancak, karnın üst tarafında veya göğsün alt tarafında sürekli tekrar eden yanmalar için kullanılan, kesin olmayan terimlerdir. Ağrı ile birlikte, genellikle ağızda oluşan bir acı tat ve şişkinlik hissi vardır. Hazımsızlık terimi, yemekten sonra oluşan benzer ağrıları ifade etmek için de kullanılır.
Hazımsızlık ve mide ağrıları, Amerikan halkının yüzde yirmisiyle yüzde otuzu arasındaki kısmını etkiler ve sigara içen ve aşırı kilolu olan insanlarda ortak bir sorundur. Aynı zamanda yaşı ilerleyen insanlarda olduğu gibi, her yaşta görülebilir. Belirtiler reflü, gastrit, ülser ve safra kesesi taşı gibi çok farklı koşullardan ötürü kendini gösterebilir.
Anjina adı verilen ağrılar, genellikle kalbin oksijene ihtiyaç duyduğu zamanlarda, kalbin üst taraflarında oluşur ve karnın üst tarafında da ağrılara sebep olur.
Mide yanması ve hazımsızlığı bir doktora görünmeden de atlatabilirsiniz. Reçete gerektirmeyen anti-asit ve H2- bloker maddeler içeren ilaçlar kullanılarak midedeki asit miktarı azaltılabilir ve belirtiler ortadan kaldırılabilir. Sigarayı bırakmak ve alkol miktarını azaltmak da yararlı olacaktır. Bazı uzmanlar, bu tip rahatsızlıklar üstüne farklı tıbbi tedavi yöntemleri açıklamışlardır.
Alternatif Tıp: Mide yanması
Aşağıda sıralanan doğal tedavi yöntemlerini mide yanmanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz:
■ Zencefil kökünün, hap halinde, yemekten sonra alınması (Asidin emilmesine yardımcı olur)
■ Tablet ve toz halinde bulunan meyan kökü esansının yatmadan önce ve yemekten önce alınması (asit üretiminin durmasına yardımcı olur, yalnız 1 veya 2 hafta kullanılmasında yarar vardır çünkü meyan kökünün kan basıncını arttırıcı etkisi vardır)
■ Bir çay kaşığı kabartma tozunun bir bardak suyla içilmesi
■ Yılan otu kökü, pelin otu ve düğün çiçeği gibi acı bitkilerin kapsülleşmiş ya da sıvılaştırılmış hallerinin yemeklerden sonra alınması
■ Kedi nanesi ve rezene gibi aromalı bitkilerin çayda demlenerek alınması
■ Hatmi cinsi bitkinin köküyle papatya.
■ Akupunktur
■ Rahatlamayı sağlayıcı biyogeribildirim, hipnoterapi ve bazı yoga hareketleri gibi stres azaltıcı yöntemlerin kullanılması.
Hazımsızlık: Dr. Welker'in Tavsiyesi
S: Bende sürekli gelip geçen hazımsızlık var. Bu çok kötü bir durum olmasa bile rahatsız edici. Acaba bunu önlemek için yapmam gereken birşey var mı?
C: Evet. Hazımsızlığı önlemek için temel aşamalar vardır. Asprin içeren ilaçlardan, alkolden, sigaradan, ibuprofen ve naproxen tarzı tahriş edici maddelerden uzak durmalısınız. Asitli besin (domates ve meyve suyu benzeri), yağlı besin kafein alımını azaltmak da size fayda sağlayabilir.
Yemeği normal tempoda yemek, yemekten sonra dinlenmek, yemeğin hemen ardından (2-3 saat arası) uzanmamak ve yine yemekten sonra egzersiz yapmamak da (kanın mideden çekilmesine ve sindirimin azalmasına kadar) faydasını görebiliceğiniz tavsiyelerdir. Ancak hazımsızlığınız endişe verici ve ağırılı bir hal alıyorsa, doktorunuza başvurmakta yarar vardır.