Yaşlılıkda sağlıklı olabilmek için doğru beslenmek gerekir. Yaşlılıkda beslenmenin niteliği kadar niceliği de önemlidir. Yaşlıların beslenmesinde az yemek özellikle sindirim açısından doğrudur.
İnsan ömrünün bir bölümü de yaşlılıkta geçer. Yaşlılıkda sağlıklı olabilmek daha önceki dönemlerden gelen sağlıklı alışkanlıklar kazanmakla mümkündür. Sağlıklı olabilmek için Önce doğru beslenmek gerekir.
İleri Yaşlar İçin Doğru Beslenme
Yaşlılıkda beslenmenin niteliği kadar niceliği de önemlidir. Yaşlıların beslenmesinde az yemek sindirim açısından önemli ve doğrudur.
Genel Sağlık İçin Bol Su
Yaşlılar susamadıklarını söylerler. Gerçekten de yaşlandıkça, susuzluk hissi azalır. Bu nedenle vücutta su kaybı ortaya çıkar, organlar ve cilt kuruma tehlikesiyle karşılaşır. Bu nedenle düzenli olarak; gerek böbrekleri ve tüm organizmayı susuz bırakmamak, gerekse güzel bir cilt için, bol su içilmelidir… Günlük su ihtiyacını günlük dozlara bölerek, günde 1 litre suyu içmeye gayret göstermelidir.
Enerji İçin Şeker
Pankreasın ağır çalışması, sonucu, enerji sağlayacak şekerin sindirimi de ağırlaşabilir. Bu nedenle günlük besinlerinize bir miktar şekerli madde katın. Günde 4 öğün, 45 gramı geçmeyecek kadar şeker alın. Bunun bir kısmını meyvelerden, bir kısmını ise pek sevdiğiniz kek ya da tatlı gibi keyif verici besinlerden sağlayabilirsiniz. Ama unutmayın, çok küçük miktarlarda olmak şartıyla! Yaşlılıkta, şeker hastaları dışında, şekerin de bir gereksinme olduğunu unutmayın. Özellikle kendinizi çok yorgun hissettiğiniz anda, az şekerli bir madde size güç kazandıracaktır.
Kaslar İçin Protein
Yaşlılıkta kasların çökmesini önlemek için protein almak şarttır. Asla aşırıya kaçmadan et, süt, sütlü mamullerle, balık ve yumurta şeklindeki besinler alınmalıdır… Erkekler için günde 80 gram, kadınlar için ise 60 gram, protein gereklidir… ileri yaşlarda, protein fazlası kalsiyum eksikliğine yol açacaktır. Bu nedenle, verilen bu miktara özelikle dikkat etmelidir. Kasların güçlü olması için, bol bol yürüyüş yapmak da önemlidir.
Dinç Kalmak için Kalsiyum ve Vitaminler
Yaşlılıkta özellikle C vitamini gereksinimi çok artar. Vücudun, hastalıklara ve iltihaplara karşı koymasını sağlayan bu vitamin dışında A ve E vitaminlerinin de yaşılılıkla mücadelede en çok yarar sağlayan vitaminler olduğunu unutmamalıdır. Kalsiyum ise bu yaşlarda kemikler için olduğu kadar yüksek tansiyondan koruyucu olarak da gereklidir. Çünkü, kalsiyum eksikliği, organizmada yüksek tansiyona yol açar. Bu nedenle günde 100 ile 1200 mg. kalsiyum alınmalıdır. Bu da aşağı yukarı yarım litre süt ya da iki kase yoğurt, ya da 150 gram peynir demektir.
Bağırsaklar İçin Lifli Besinler
Yaşlılıkta, sindirim olayı çok Önem kazanır. Lifli besinler, bağırsakların iyi çalışmasına yardımcıdır. Bu nedenle, ıspanak, kabak, fasulye, portakal, elma, kepekli ekmek, erik, kavun türü besinleri mutlaka sofranızda bulundurun. Eğer çiğ yiyemiyorsanız, komposto ya da çorba şeklinde almaya çalışın.
Biyolojik Yaşınızı Biliyor musunuz?
Yaşlılık kavramı genellikle itici ve olumsuz anlamları çağrıştıran bir kavramdır. Genelde takvim yaşı ile hesaplanan ömür süresi belli yaşlara gelmiş tüm insanların aynı fiziksel durumda olduğunu düşündürür. Oysa insanların organlarının tek tek veya toplu olarak yıpranma süresi takvim yaşından bağımsız da hesaplanabilir. Bu durum o kişinin biyolojik yaşını oluşturur.
İnsan vücudu ve organları doğum tarihine bağlı olarak yaşlanmadığından aynı yaşta olup da birbirlerinden farklı yaştaymış gibi gözüken insanlar vardır. İşte kişiler arasındaki bu fark biyolojik yaşın insanlara ve organlara göre farklılığından kaynaklanır. Biyolojik yaşınızı aşağıdaki testlerle ölçebilirsiniz.
Dengeniz Nasıl?
Gözlerinizi sıkıca kapatarak sağ veya sol bacağınızın üstünde durun. Diğer bacağınızı da on santim yukarı kaldırın. Karşınızdaki kişi de bu şekilde ayakta durduğunuz süreyi ölçsün:
Bu şekilde 30 veya daha uzun saniye durabiliyorsanız 20 yaşında, süre 20 saniye ise 40 yaşında, 15 saniye ise 50 yaşında ve 10 saniyeden az ise 50 yaşın üzerindeki bir insan gibisiniz.
Tepkileriniz Nasıl?
Yanınızdaki arkadaşınız 50 santimlik bir cetveli baş taran aşağı gelmek üzere aşağı sarkıtıyor. Siz de elinizle 10 santim kadar aşağıda pusuda bekliyorsunuz ve arkadaşınız cetveli elinden bıraktığında bunu baş ve işaret parmağınızla hemen yakalamaya çalışıyorsunuz. Cetveli 20 santimde tutarsanız biyolojik yaşınız 20 dir, 25 santimde 30, 35 santimde 40, 45 santimde tutuyorsanız 60 yaşındasımz.
Deri Esnekliğiniz Nasıl?
Baş ve işaret parmağınızla elinizin tersindeki deriyi beş saniye süreyle kuvvetli olarak sılan, çimdikleyin. Kan çekildiği için burası beyaz renkte olacaktır. Şimdi derinizin ne kadar sürede eski halini alacağını anlamanız İçin saatinize bakın. Beş saniye sürerse 30, sekiz saniye sürerse 40, on saniye sürerse 50 ve 15 saniye sürerse 60 yaşındasımz denebilir.
Hareket Kabiliyetiniz Ne Durumda?
Dizlerinizi gererek ayakta durun, eğilin ve avuçlarınızla yere değmeye çalışın. Düzgün bir şekilde değiyorsa biyolojik yaşınız 20-30 arasıdır. Parmak uçlarınız yere değdiyse 40, avuç içleriniz sadece alt uyluklara kadar geldiyse 50 ve ancak dizlerinize kadar geldiyse 60 yaşındasımz demektir.