B12 vitamini faydaları: B12 vitamini, nükleoprotein ve amino asitlarin metabolizmasında önemli role sahiptir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur.
B12 vitamini, karaciğer hastalıklarını ve böbrek kanamalarını önleyici etkiye sahiptir. Buna ilave olarak B12 vitaminin büyümeyi hızlandırma, eritrositlerin oluşumu ve olgunlaşmasını hızlandırma gibi işlevi de vardır.
B12 vitamini ihtiyacı, çeşitli enfeksiyonlarda, hipertirioidizm’de, hamilelik döneminde ve büyüme çağında ki çocuklarda daha fazladır.
B12 vitamini eksikliği: B12 vitamini eksikliğinin yaygın nedeni, bu vitaminin besinlerde bulunmayışı değil, ileum mukozasından B12 vitamini emilimi için gerekli olan ve mide bezlerinin peryatal hücreleri tarafından salgılanan intrensek faktör eksikliğindendir.Pernisiyöz anemide, alyuvar ve akyuvar hücrelerinin sayısı ve hemoglabin miktarı azaladığından hastada sinir sistemi bozuklukları, yorgunluk ve baş ağrıları görülür.
Pernisiyöz aneminin sebebi: İyi kalitede besin alınmadığından bağırsaklarda B12 vitamininin kana emilmemesi ve sindirim sistemindeki bozukluklardır.Kan ve sinir sisteminde hasar görülür. Bu zarar genelde vejeteryanlarda (özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta yemeyenlerde) görülür. C vitaminin fazla alınması, B12 vitamininin etkisini giderir.
Fazla alımın zararları: Ender olarak bebeklerde görülür.
B12 vitamini nelerde, hangi besinlerde bulunur? B12 vitamini, hayvansal yiyeceklerde bulunur. Daha çok tavuk, kırmızı et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinde, balık-ton balığı, ciğer ve yumurtada bulunur. Bu bakımdan hayvansal besinleri yeteri kadar alamayan insanlarda
B12 vitamini eksikliği görülebilir. B12 vitaminin günlük ihtiyaç miktarı 2-4 mg. gibi çok az olduğundan yetersizlik belirtileri sıklıkla görülmez.
Genellikle bitkisel besinlerle beslenen kişiler bir bardak süt almaları halinde günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılayabilir.