B2 vitamini (riboflavin), suda eriyen bir vitamin olması dolayısıyla sebzeler pişirildiği zaman haşlanma suyu atılmamalıdır.Ayrıca, ışığa karşı duyarlı olduğundan, B2 içerikli yiyecekler uzun süre güneş ışığında kalmamalıdır.
B2 vitamini faydaları
B2 (riboflavin) vücutta; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması için yani besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli ve gereklidir.
B2 vitamini eksikliği
Halkımız, genellikle tahıl ağırlıklı beslendiğinden
B2 eksikliğine sıklıkla rastlanır. B2 vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar; sindirim ve sinir sistemi bozuklukları, gözde kan damarlarında genişleme ve yanma, görme bozuklukları, deride yanma ve yara, ağız köşelerinde çatlama, dudak, burun ve göz kenarında yaralar, görmede sorunlar, ışığa karşı duyarlılık, yeme ve yutmada zorluk, baş ağrıları, mental depresyon ve unutkanlıktır. B2 (riboflavin) eksikliği belirtileri, zaman zaman b1 vitamini eksikliği ile birlikte görülür.
Fazla alımın zararları
B1 ve B6 vitaminlerinin alınmasını engelleyebilir.
B2 vitamini nelerde, hangi besinlerde bulunur?
Riboflavin yani B2 vitamini daha fazla; karaciğer, böbrek, et, yağsız süt , yoğurt ve süt mamüllerinde, tavuk, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli), kuru baklagiller ve en az da tahıllarda bulunur.
Günlük B2 (riboflavin) ihtiyacı, metabolizma hızına bağlı olduğundan büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin ihtiyacı daha fazladır. Vücutta fazla miktarda depo edilmediğinden günlük ihtiyaçtan fazla alınan miktarı idrarla atılır. B2 (riboflavin) karaciğerde depolanan miktarı ise proteinin yeterli miktarda alınabilmesine bağlıdır.
Protein yetersizliğinde, karaciğer riboflavini tutamaz ve atılır.
Bağırsakta, bağırsak florası tarafından sentezlenen riboflavin miktarı günlük ihtiyacı karşılayamadığından ribolaflavince zengin besinlerle karşılanmalıdır.Yetişkin insanın
B2 vitamini ihtiyacı 1.2-1.4 mg. kadardır. Hamile ve yeni bebekli kadınların ihtiyacı bu miktardan daha fazladır.