Ağrılı adet görme nedenleri
Kadınların adet öncesi ve adet dönemini kapsayan pelvik ve abdominal karın ve kasık ağrılarıdır. Bazı kadınlarda adet öncesi sancı görülmez sadece adet dönemi içinde görülür. Sancılar hafif ya da şiddetli olabilir. Normal aktivitelerin yapılmasına engel teşkil edebilir. Birincil ve ikincil olarak sınıflandırılır. Birincil ağrılarda, jinekolojik bir neden yoktur. Yumurtlama başlamadan önce adet kanamasından önce başlayan kramplar söz konusudur.
İkincil ağrılarda, genellikle bir kadının üreme sistemini içeren bazı temel anormallikler söz konusudur. Krampların birtakım nedenleri vardır. Uterusun geriye doğru konumlanması, ağır egzersiz ya da hareketlerin yapılmış olması, uzun süren psikolojik faktörler, yoğun stres veya duygusal sarsıntı gibi.
Menstrüel kramplar alt karın ile pelvis başlangıcını etkiler. Uzanıp bacaklarınızı da uzatabilir ya da bacakları dizden kırıp kendinize doğru çekerseniz, ağrı biraz olsun hafifleyecektir. Periyodik veya sürekli ağrı yaşanabilir. Bu sancılara baş ağrısı, kusma ve bulantı eşlik eder. Kabızlık veya ishal görülebilir. Bazı kadınlarda sık idrara çıkma görülebilir. Doğal tedavi şekillerinde, düzenli uyku ve dinlenme, yürüyüş, egzersiz, karın masajı, yoga ve karna sıcak basınç uygulanır. Hafif ağrılar için aspirin ve türevleri kullanılabilir. Şiddetli ağrılarda doktor reçeteli bir ağrı kesici kullanılmalıdır. Kramplarda değişiklik gözlemlenirse doktora başvurulmalıdır.
Sancılı adet görmenin nadir görülen bir nedeni de rahim ağzı girişinin kürtaj, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak daralmış olması ve buna bağlı olarak adet kanının zorlukla atılmasıdır. Jinekolojik muayenede hiç bir jinekolojik sorun saptanmadığında ilk basamak tedavi ağrı kesicilerdir. Kullanılacak ağrı kesiciler “nonsteroid anti inflamatuar analjezikler” adı altında gruplandırılan ağrı kesicilerdir. Bu ilaçlar ağrıyı kesmeleri dışında prostaglandin üretimini de azaltarak çift yönlü tedavi yaparlar.
Adet kanaması başlamadan 24 saat öncesinde doktor önerisine göre değişen dozlarda ilaçlar kullanılır ve sancı devam ettiği sürece ilaçlar alınmaya devam edilir. İkinci basamak tedaviden de fayda görülememesi ileri inceleme gerektiren bir durumdur. Bu amaçla gerekli ön hazırlığı takiben laparoskopi adı verilen yöntemle karın boşluğu incelenir. Yoga, transandantal meditasyon, biofeedback, gevşeme egzersizi gibi yöntemler usulüne uygun olarak uygulandıklarında adet sancısını gidermede faydalı olabilir.