Diş beyazlatma nedir, diş beyazlatma yöntemleri, yolları nelerdir?
Diş beyazlatma(bleaching), diş minesindeki renkli organik ve inorganik maddelerin çözülerek dişin kendi rengine döndürülmesi işlemidir. Klinik ortamında
(ofis tipi) ya da evde
(ev tipi) yapılabilir. Her iki yöntem de, mutlaka bir diş hekiminin kontrolü altında olmalıdır. Marketlerde ve internet sitelerinde
diş beyazlatıcı adı altında satılan ürünler birçok ülkede yasaklanmış, içerdikleri asit ve aşındırıcılarla dişlere kalıcı hasar verme riskleri olan maddeler olduklarından, diş hekimine danışılmadan kullanılmamaları gerekmektedir. Dişlerimizde oluşan renklenmenin birçok nedeni vardır. Fırçalama eksikliği ve buna bağlı olarak diş yüzeylerinde biriken bakteri plağı, bazı diş dokusu hastalıkları, dişlerin travmaya maruz kalmas, çay ve kahve gibi renklendirici içecekler, çocukluk döneminde kullanılmış olan bazı antibiyotikler, kanal tedavileri veya uzun süre önce yapılmış olan dolgular bunlardan başlıcalarıdır.
Diş beyazlatma tedavisi nasıl yapılır?
Diş beyazlatma öncesinde işlemin uygulanacağı dişler detaylı biçimde muayene edilir. Yüzeylerdeki renklenmelere yol açan etkenler uzaklaştırılıp, diş taşları varsa dişeti tedavisi yapılır. Ardından hangi tip beyazlatmanın yapılacağı seçilir ve renk skalasından tedavi öncesi renk saptanır.
Ofis tipi beyazlatma seçildiğinde, önce dudaklar ve diş etleri bir bariyer ile izole edilir. Beyazlatmayı sağlayacak olan jel dişlere tek tek uygulanır. Jel aktif hale geçerek dişler üzerine etki etmeye başlar. Dişlerin durumu ve kullanılan jele göre uygulama süresi 30-60 dakika arasında değişebilir. Yine beyazlatıcının tipine göre dişlere ışın verilebilir. Ofis tipi beyazlatmada sonuç hemen görülebilir.
Genellikle bir seans sonunda istenilen tonaakumlu bir cihazda dişlere tam oturacak bir şeffaf plak yapılır. Bu plağın içine hekimin verdiği jeller sıkılarak belli saatlerde dişe uygulanır. Genelikle geceleri 5-8 saat boyunca hastanın ağzında kalması istenir. Tedavi 7-21 gün boyunca devam eder. Uygulama süresince tütün ve türevlerinin; çay, kahve gibi renklendirici içeceklerin alınamaması ve uzun uygulama süresi ev tipi beyazlatmanın dezavantajlarıdır.
Darbeye maruz kalarak ya da kanal tedavisi görerek canlılığını yitirmiş dişlerde genellikle renk değişikliği meydana gelir. Bu dişlerde, dişin içine jel uygulanması ile beyazlatma yapılabilir. Jel dişin içine uygulandıktan sonra belirli aralıklarla değiştirilerek istenen renk tonu sağlanana kadar işleme devam edilir.
Diş beyazlatmanın zararları, sakıncaları var mıdır?
Elbette, diş beyazlatma yapılmasının sakıncalı olduğu bazı durumlar da vardır. Kırık ve çatlak olan dişlerde, süt dişlerinde, aşırı hassasiyet olan dişlerde
beyazlatma işlemi uygulanmaz. Beyazlatma, zamana, ağız bakımına ve hastanın ağız alışkanlıklarına bağlı olarak geri dönebilir; tekrar yapılması gerekebilir. Uygulanması gayet basit olan bu tedavide kontrollü uygulamada uzun dönemde hiçbir soruna rastlanmamıştır. Unutmayın, gülüşünüzü saklamak yerine kolay bir tedaviyle pırıl pırıl dişlere sahip olmak hepinizin hakkıdır!