Hazımsızlık nedir?
Hazımsızlık, bir veya birden çok şikayetin bir arada olduğu ve çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bu şikayet grubunun içinde karın bölgesinde ağrı, yanma veya sancı, şişkinlik, yemekten sonra sıkıntı hissi, bulantı, iştah azalması, göğüs yanması, ağza acı su gelmesi veya sürekli geğirme isteği olabilir.
Özellikle beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği Ramazan veya Bayram günlerinde ya da mevsim farklılıklarında bu şikayetlerimiz artabilir.
Hazımsızlığın sebepleri:
Yeme alışkanlıklarımız dışında sindirim sistemimizdeki bazı hastalıklarda hazımsızlık şikayetiyle kendini gösterebilir. Hazımsızlığın en sık görülen sebepleri mide ve on iki parmak bağırsağında ülser, gastrit, mide fıtığı, mideden yemek borusuna asit kaçması (reflü), safra kesesi hastalıkları, süt veya süt ürünlerine hassasiyet, depresyon, stres veya endişe, bilinçsizce hava yutma, alkol, ilaçlar, mide kanseridir.
Hazımsızlık şikayetiniz varsa..
Öncelikle, hazımsızlık şikayeti uzun süren hastaların
gastroskopi yaptırarak şikayetinin sebebinin araştırılmasını önerilir. Tekrarlayan mide şikayetleri olanların veya ailelerinde mide kanseri hastası olanların da gastroskopi yaptırmaları gereklidir. Gastroskopi işlemi ortalama 5 dakika süren bir işlem olup, ağrısızdır. Arzu eden hastalar için uyutularak yapılma imkanı da mevcuttur. Bu şekilde hazımsızlığın sebebini ortaya koyduğumuzda tedavisini de yapmak mümkün olacaktır.
Bazı yiyecekler, özellikle iyi pişirilmediyse hazımsızlığa neden olabilir. Baklagiller, soğan, salatalık, turp ve lahananın hassas bünyelerde rahatsızlığa sebep olduğu görülmüştür. Bunların dışında kızartmalar, acılı ve baharatlı yemekler, sirkeli gıdalarda şikayetlerinizi artırabilir.
Besinler haricinde sigara içimi, alkol tüketimi, asitli içecekler, koyu çay ve kahve, kabızlık, stres ve uykusuzluğun da hazımsızlığa sebep olduğu düşünülmektedir. Bilinenin aksine yemek sırasında çok su içmek, mide asiditesini azaltması sebebiyle hazımsızlığa sebep olabilir.
Beslenme düzenine, tarzına ve aldığınız gıdalara bağlı,
hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerini azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler sırasıyla;
Az ve sık yemek ( Günde 4 – 5 öğün 1 tabak)
Yavaş yemek, iyi çiğnemek
Gıdaları küçük lokmalar halinde yutmak
Yemeklerden en az 3 saat sonra yatmak
Günlük hareket ve egzersizi arttırmak
Huzurlu bir ortamda yemek
İştahınız yoksa o öğünü atlamak
Sebzeleri kaynatmayıp buharda pişirmek
Öğün içinde çeşitli besinleri çok karıştırmamak
Çiğ sebze ve meyveleri aynı öğünde tüketmemek
Protein ve nişastalı besinleri beraber tüketmemek.
Beslenme alışkanlıklarınızda yapabileceğiniz bu değişikliklerden fayda görebilirsiniz. Eğer bütün bu önerilere dikkat ettiğinizi düşünüyorsanız ve hala şikayetleriniz oluyorsa mutlaka bir doktora bir kontrole gitmenizi ve gerekiyorsa bir endoskopi yaptırmanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler dileriz.