Düzenli egzersizin faydaları:
- Egzersiz sağlık risklerini azaltır. Başta obezite olmal üzere, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, felç, kanser türlerini azaltabilirken, osteoporozun da önlenmesine yardım eder.
- Kronik sorunları iyileştirebilir. Yüksek tansiyon, kan şekeri, kronik kas ağrısı gibi sorunları dengeye oturtabilir.
- Kilo kontrolüne destek verir.
- Viral hastalıkları uzaklaştırır İmmün sistemi güçlendirir, grip soğuk algınlıklarına karşı normalden yüksek direnç kazanırsınız.
- Damarları açık ve temiz tutar.
- Düzenli egzersiz kalp kasını güçlendirir.
- Ruhsal modunuzu ayarlar.
- Dayanıklılığınızı artırır.
- Yaşlılık sürecinin unutkanlık, eklem ağrıları gibi can sıkıcı durumlarını azaltır.
HER 1 SAAT SPOR, YAŞAMA 2’ŞER SAAT KATABİLİR.
Egzersiz yapmak sağlık ve performans odaklı iki nedene bağlıdır. Bunlar birbiri içerisinde ahenkli olsa da ince bir çizgiyle de ayrılmaktadırlar. Sağlık odaklı spor aktivitelerinde amaç bütün vücut fonksiyonlarının ahenk içinde çalışmasını amaçlar. Performansla ilgili egzersizler ise kasların daha hızlı, güçlü ve dengeli hareket etmesini amaçlar. Spor yapmak kemik, kas, sinir ve genelde iyi olma yani wellness kavramı için vazgeçilmez olmaları ötesinde kilo kontrolü, doğru postür, zinde ve enerjik bünyeler için de gereklidir.
Düzenli egzersiz oksijenli solunum yani aerobic egzersiz kapasitenizi artırabilir bu da biyolojik yaşınızı gençleştirebilir.
Aerobik egzersizler formda bir bedene sahip olmanın ötesinde biyolojik yaşında 12 yaş kadar ötelenmesine yardımcı olabiliyor. Vücut doğal olarak her 10 yılda bir dakikada kilogram başına 5 ml aerobic güç kaybetmektedir. British Journal of Sports Medicine’a göre yüksek şiddetli aerobic egzersiz uzun vadede %25’lik artışlara neden olup biyolojik yaşlanmanın önüne geçmektedir.
40 yaşından sonra vücudumuzun çalışma hızı doğal olarak her yıl % 2-4 azalmakta, kilo vermek bunu daha da hızlandırmaktadır. Zayıflarken her kilonun yaklaşık %70’I yağdan, %30’u kas kitlesinden gitmektedir, bu da vücudu yavaşlatmaktadır. Bu doğal gidişatı yavaşlatmak adına haftada 3 kez ağırlık çalışması yapmak yardımcı olacaktır çünkü düzenli fitness çalışma bazal metabolik hızı %8 artırabilmektedir. Çalışmalar antreman esnasında 20 saniyelik mini molalar vermenin ise kalori yıkımını artırıp, metabolizmayı hızlandırdığını göstermiştir.
Berrin Yiğit
Beslenme ve Diyet Uzmanı
www.berrinyigit.com