Eski dönemlerden beri yemeklere tat vermek için kullanılan baharatlar aynı zamanda birer şifa deposu… Vücuda sayısız faydası olan baharatları tüketerek yemeklerinizde hoş tatlar elde edeceğiniz gibi sağlığınıza da olumlu katkılarda bulunacaksınız.
Zerdeçal
Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, yemeklere lezzet kattığı kadar açık turuncu rengiyle hoş bir görüntü yaratıyor. Yüksek oranda antioksidan içermesi ile kansere karşı koruma sağlıyor. Kalp hastalıkları, diyabet ve Alzheimer’ın oluşma riskini azaltıyor, iki çay kaşığı zerdeçalda günlük demir ihtiyacının %10′u manganez ihtiyacının ise %17′si bulunuyor.
Tarçın
Zengin lif kaynağı olan tarçın güzel kokusu ve tadıyla tatlılarda kullanıldığı kadar içeceklerde de öne çıkıyor. Şeker has¬taları için oldukça yararlı olan tarçın kan şekerinin yükselme hızını dengeleyerek şeker kontrolünde önemli rol oynuyor. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp – damar sağlığını koruyan tarçın mide sorunlarına da iyi geliyor.
Biberiye
Baş ağrılarını dindirmeden vücut iltihaplanmalarını önlemeye kadar birçok yararı olan biberiyenin aynı zamanda yağ eritici özelliği de bulunuyor. Vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştıran biberiye yemek¬lerde kullanıldığı gibi çay olarak da demlenebiliyor. Günde 1 – 2 fincan içilen biberiye çayı uyku sorunu yaşayanlar için rahatlatma özelliği taşıyor.
Zencefil
İçerdiği B ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor ve demir yönünden zengin olan zencefil kış aylarında sıkça yaşa¬nan boğaz ağrılarına iyi geliyor. Soğuk algınlığı ve gripte içilen zencefil çayı mikropların vücuttan atılmasını sağlayarak vücut direncinin artmasına yardımcı oluyor. Son yapılan araştırmalarda cilt hastalıklarını giderici özelliği ile öne çıkan zencefil yaraların daha çabuk iyileşmesinde etkili oluyor.