Kanal tedavisi, Pulpası hasar görmüş bir dişin tedavisi ve dişinizi kurtarabilmek için son şanstır. Kanal tedavisine alternatif bir tedavi yoktur. Dişinizi çekilmekten kurtarmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan Pulpanın iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da nekroz olduğu ( Canlılığını kaybettiği ) durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Öncelikle uygun bir lokal anestezi ağrısız bir işlem yapılabilmesi için gereklidir. Tamamen uyuşma sağlandıktan sonra dişin içindeki pulpası alınır, Diş köklerinin içindeki kanalların şekillendirilip mikroorganizmalardan arındırılması ve daha sonrasında genişletilmiş kanalların doldurulur. Daha sonra dişin üst kısmına madde kaybına göre hekiminizin uygun gördüğü dolgu, porselen kron inlay gibi restorasyonlar yapılır ve dişin estetik ve fonksiyonel olarak devamlılığı sağlanır.
KANAL TEDAVİSİ NEDEN YAPILIR
En sık kanal tedavisi endikasyonu olarak karşımıza çıkan durum şiddetli diş ağrsıı şikayetiyle kliniğe gelen hastalardır. Bu şiddetli ağrının sebebi çoğunlukla zamanında tedavi edilmeyen bir çürüğün pulpaya ( Dişin iç kısmındaki damar ve sinirlerden oluşan diş özü adıyla bilinen kısıma ) kadar yaklaşarak mikro organizmaların pulpayı geri dönüşümsüz olarak tahrip etmesidir. Çözüm ise pulpayı temizleyip içinde bulunduğu kanalları sterilize edip ve genişletip özel antiseptik kanal patı ile doldurmaktır.
Kanal tedavisi yalnızca şiddetli ağrısı olan dişlere yapılmaz, bazı durumlarda şiddetli bir darbeyle bazende diş sıkma gıcırdatma sonucu dişin pulpası geri dönüşümsüz olarak zarar görebilir.
Diğer bir durum ise dişin herhangi bir sebeple canlılığını yitirmesi yani nekroz olmasıdır. Yukardaki sayılan durumların hepsinden sonra nekroz gelişebilir. Örneğin şiddetli sinir ağrısı safhasında tedavi edilmeyen diş zamanla nekroz olup ağrısı kesilebilir, bu durumda hasta ağrısının kesilmesi dolayısıyla yine tedaviyi ihmal ederse, bir süre sonra enfeksiyon yeniden alevlendiğinde yüzde şişlik oluşturabilir.
Bu patolojik durumların hepsinde de kanal tedavisi uygulanır. Ancak ilk bahsedilen durumlarda tek seansta kanal tedavisini bitirmek mümkün olabilirken diş nekroz olduktan ve enfeksiyon diğer dokularada geçtikten sonra tedavi daha uzun sürebilir.
Özetle herhangi bir şekilde dişin pulpası geri dönüşümsüz olarak etkilendiğinde kanal tedavisi ile diş kökünü tedavi etmek gerekir. Bunun diş çekimi dışında alternatifi yoktur. Kanal tedavisi yapılan dişler sizi köprü ve implant gibi tedavilerin maddi yükünden kurtarır.
KANAL TEDAVİLİ BİR DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR
Başarılı bir kanal tedavisinden sonra dişinizin ömür boyu ağızda kalması mümkündür. Kanal tedavisi yapılmış bir diş
nemini kaybettiği için daha kırılgan hale gelebilir. Bazı durumlarda kırılmaların önüne geçmek için kanal tedavisinin bitmesini takiben dolgu yerine kaplama yapmak, yada porselen inlay dolgu tercih edilebilir.
KANAL TEDAVİSİNİN RİSKLERİ NELERDİR
Kanal tedavisinde
başarı yüzdesi %95 civarındadır, ancak bir takım anatomik zorluklar, örneğin eğri ve dar kanallar nedeniyle başarısızlık oluşur veya kanal aleti kırılırsa cerrahi yöntem olan kök rezeksiyonu yapılması gerekebilir. Bazen tıkalı kanallar ve yan kanallar tedaviyi güçleştirebilir, hatta bazen bu olumsuzluklar kanal tedavisini imkansız kılabilir.
KANAL TEDAVİSİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tedaviniz tek seansta bitmediyse ve pansuman yapılıp geçici dolgu koyulduysa verilen randevunuzu aksatmayınız, pansuman araları gereğinden fazla uzarsa kanalda yeniden mikro organizma üreyebilir.
Geçici dolgu koyulan dişinizle sert gıdalar yemeyin, hatta mümkünse üzerine kuvvet gelmesinden kaçının, dişinizin üzerine daimi restorasyonu yapılana kadar kırılgan olduğunu unutmayın.
Yüzde şişlik oluşması pansumanlar arasında çok nadirde olsa görülebilir, hekiminizi haberdar edin.
KANAL TEDAVİSİ BİTTİKTEN SONRA NE OLUR
Kanal tedavisi bittikten sonra ağrınız kesilecektir, ancak ilk bir kaç gün üzerine bastığınızda bir rahatsızlık duyabilirsiniz bir müddet bu bölgeye fazla kuvvet gelmemesine dikkat etmelisiniz. Fakat ağrınız azalmıyor veya artıyor ise hekiminize danışınız.
Kanal tedavisi bittikten sonra sıra üstünü restore etmeye gelir ; Dolgu, Porselen kron, Porselen dolgu, Pivo, post, Kanal pini üzerine core hazırlanması gibi bir çok uygulamadan sizin için endikasyonu olan uygulamayı diş doktorunuz seçecektir. Uzun yıllar güvenle dişinizi kullanabilmeniz için Kanal tedavisinin üstüne yapılacak restorasyon son derece önemlidir.
DİŞ AĞRISININ SEBEPLERİ
Diş üzerindeki bakteri plağına tutunan mikro organizmalar ürettikleri asit vasıtası ile dişin minesini eritir bu çürüğün başlangıcıdır. Zamanla bu çürük dahada ilerleyerek dişin pulpa adını verdiğimiz diş özüne yaklaşır, mikro organizmaların ürettiği toksinler yani zehir dentin kanalları vasıtası ile pulpaya kadar tesir eder. İlk başta sadece sıcak soğukta ve tatlı gibi gıdalar ile meydana gelen ve kısa süreli oluşan ağrı, kuafaj adını verdiğimiz bir tedavi ile giderilebilir. Ancak kendiliğinden oluşan yada sıcak ve soğukta uzun süreli şiddetli ağrı safhasında artık kanal tedavisi gerekir.
Bu tedavi yapılmaz ise diş canlılığını yitirebilir.Yani nekroz oluşabilir yine oluşan toksinler bir süre sonra dişin dışındaki kemiğe ve diğer periodontal dokulara yayılırsa bu kez sorun daha büyür ve kist yada apse gibi patolojik oluşumlara sebep olabilir. Bu kronik safhasında iken ağrısız bir durumdur ancak akut safha dediğimiz alevlenme meydana geldiğinde şiddetli ağrı oluşur bazen buna yüzde ve yanaklarda şişlikde eşlik eder. Böyle bir durumda kanal tedavisi daha fazla seans gerektirecektir.