Bağırsak işlevlerinin düzgün bir biçimde yerine getirilmesinde karşılaşılan güçlükler, yapay anüslü kişilerin psikolojik dengesini bozabilir. Yapay anüs için geliştirilmiş ürünler sayesinde güçlükler önemli ölçüde azaltılarak pek çok hastanın bütünüyle düzelmesi ve toplumsal yaşama dönmesi kolaylaştırılabilir.
Diyet
Yapay anüslü hastaların, özellikle hastaneden taburcu oldukları ilk günlerde, aşırı beslenme kısıtlamalarına gerek kalmadan bazı sofra alışkanlıklarına özen göstermeleri gerekir. Bu dönemde beslenmede posa yapan ve fermantasyona yol açan besinlerden uzak durulmalıdır.
Dolayısıyla siyah ekmek, kepek, çiğ sebze ve meyveler, yağlı, baharatlı ve kızarmış yiyecekler yenmemelidir. Birkaç hafta sonra, yenebilecek gıdaların sayısı yavaş yavaş artırılabilir. Bu arada bünyenin kaldıramadığı gıdaları almamaya özen göstermek gerekir.
Uygulanacak diyetin önemi, dışkılama üzerindeki basit etkisinin ötesindedir. Örneğin ileostomi ya da kolostomiye göre farklı diyetler uygulanmalıdır. Bu nedenle her durumda yapay anüslü kişinin hekime başvurması ve kendi durumuna uygun beslenme biçimi konusunda kesin bilgiler alması gerekir