Uyurgezerlik, derin uykudaki kişinin yarı uyanarak, bu kısmi uyanıklık boyunca vuku bulur. Bazı uyurgezerler karmaşık şeyler yaparken; diğer bazıları, sadece volta atar veya yataklarının bir kenarına oturarak tekrar tekrar bacaklarını oynatır. Nöbetler zararlı olmayıp, genellikle kısadır. Bilim insanları bir zamanlar, uyurgezerlerin rüyalarını dışa vurduklarına inanıyordu. Ama, uyurgezerliğin uykunun rüya aşamasında vuku bulmadığını şimdi uzmanlar biliyor.
Uyurgezerlik çocuklar arasında daha yaygın ve muhtemelen, beyin henüz uyku ve uyanma düzenini öğrenmemiş olduğu için vuku buluyor. Uyurgezer bir çocuk, yumuşak ve nazik bir şekilde yatağına geri götürülmelidir. Her ne kadar insanlar, endişeli veya yorgun olduklarında uyurgezerliğe daha eğilimli olsalar da, uyurgezerlik ve psikolojik problemler arasında küçük bir korelasyon mevcuttur.
Eğer durum ergenlik sonrasında da devam ediyorsa; çocuk; uyurgezerliğin gece epilepsisinin sonucu mu olduğu ya da ilaca tepkiden mi yoksa aşırı stresten mi kaynaklandığına dair değerlendirme için doktora gösterilmelidir.
Uyurgezerlik, derin uykuda görülen gezinmelere verilen bir addır. Uyurgezerlik uykunun başlamasından sonraki ilk saatlerde, 10 dakika süreyle ortaya çıkar. Hasta uyanmaz ve sonrasını da hatırlamaz. Hasta önce yatağına oturur. Boş, anlamsız ve amaçsız bir ifadeyle etrafına bakar. Dolaşır ama uyanık değildir. Kendisine dokunulup seslenilse bile uyanmaz. Çocuklarda uyurgezerlik genellikle 6-12 yaşlarda başlar; uyurgezerlik kızlardan çok erkeklerde görülür. Bazı çocuklar ergenlik çağına geldiğinde, uyurgezerlik durumu da kendiliğinden sona erer.
Bu durumun ergenlik çağı sonrasında da devam ettiği vakalar vardır. Uyurgezerlik vakalarında tıbbi müdahaleye gerek yoktur ancak hastanın uyurgezerlik durumunda kendisine ya da başkalarına zarar vermesi önlenmelidir. Uyurgezerler karanlıkta yürüyebilir ve çoğu zaman hiçbir tehlikeye maruz kalmadan evin içinde dolaşmaya devam edebilir.
Buna rağmen, eviniz merdivenli ise, merdivenlere açılan odanın kilitlenmesi gerekmektedir; çocuğunuzun çevresinde düşmesine neden olabilecek masa ya da sehpa gibi mobilyalar varsa, bu tür eşyaların ortadan kaldırılması daha iyi olabilir. Çocuğunuz gecenin bir yarısı uyur-vaziyette ortalıkta dolaşıyorsa, onu uyandırmadan sessizce yatağına yatırın.
Uyurgezerlik çocuğunuzun okul hayatını ve arkadaş ilişkilerini etkiler hale geldiğinde, kendisini rahatlatmak ve stresini geçirmek amacıyla uyku bozuklukları için önerdiğimiz doğal sağlık tedavilerini uygulayabilirsiniz