Günümüzde sigarayı bırakmanın kesin ve çok etkili bir yöntemi maalesef yoktur. Fakat sigara içen kişinin azmi ve irade gücü sigarayı bırakmada en güçlü etkendir . Sigarayı bırakmak istediğinizde sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak birtakım yöntemler vardır. Bu yöntemler aşağıda tek tek sıralanmış ve açıklanmıştır:
Hipnoz: Bilincin farkında olma düzeyi düşürüldükten sonra, bilinçaltına telkin vererek inanç oluşturmaya dayanan metoddur. Burada hipnoz verene inanç önemlidir. Etki süresi kısa da sürebilir, uzun da.
Gözler kapatıldıktan sonra, kişinin bir iki kez derin nefes alıp vermesi istenir. Kendisini rahatlamış, gevşemiş ve çok sakin hissetmesi istenir. Daha sonra, “Canın artık hiç sigara içmek istemiyor. Etrafında sigara içenleri görünce onlardan etkilenmiyorsun. Sigaradan ve sigara dumanından iğreniyorsun. Ağzına sigara aldığında fenalaşma hissediyorsun. Miden bulanıyor, nefret ediyor ve içemiyorsun. Sigara içmediğin zamanlarda kendini çok daha rahat ve mutlu hissediyorsun tarzında telkinlerde bulunur.
Nikotin bantları: Sigara terk edildikten sonra vücudun ihtiyacı olan nikotin, bu bantlarla vücuda verilir, aşırı bağımlı olan kişilerde görülen nikotin yoksunluğunu bu bantlar azaltır ve sigaranın bırakılmasını, doza bağımlı olmak üzere büyük oranda kolaylaştınr. Nikotin yerine koyma tedavisinde nikotin sakızları, nikotin bantları, nikotin spreyleri kullanılmaktadır.
Nikotin bantları aracılığıyla, bağımlı kişi hissetmeden kişinin kanına nikotin karışmaktadır. Bant 4 tabakadan meydana gelmektedir. En altta koruyucu plastik tabaka, sonradan nikotinin emdirildiği bir kat, onun üzerinde ilacın düzgün akmasını sağlayan delikli koruyucu plaka, en üstte de yapışkan kat vardır. Bantlara deriyi nemlendirip gözenekleri açan bir madde konulur. Böylece nikotin çok daha kolay, hızlı ve kontrollü şekilde deriye verilir. Cilt nikotini emer ve böylece nikotin az az kana karışır.
Kana karışma hızı bandın vücutta nereye yapıştırıldığına göre farklılık gösterir. Vücudun her bölgesi,aynı hızla banttaki nikotini emer. Bandın yapıştırılacağı derinin kılsız olması da nikotinin emilme etkisini artırır. Olayların yüzde ellisinde görülebilen hafif lokal deri reaksiyonları, bandın her defasında deride başka bir bölgeye uygulanmasıyla ve farklı markalar denenmesiyle azaltılabilir. Ayrıca nikotin bandı kullananların bunu mutlaka doktor gözetiminde yapması ve sigara içmemesi gerekiyor. Çünkü bant, kişinin içeceği miktardaki sigarada bulunan nikotini vücuda verir. Nikotin bağımlılık yaptığından bantları da bağımlılık yapabilir. Bir de kişi, bant takılıyken sigara içerse o zaman vücuduna çok büyük zarar vermiş olur. Nikotin bandı 3 ay süreyle kullanılmalıdır.
Nikotin sakızı: Nikotin sakızının içindeki reçineye 2-4 mg nikotin bağlanmıştır. Sakız hem ağızı çiğneme. sırasında meşgul eder, hem de nikotin eksikliğini yok eder.
Nikotin sakızı, kişi sigarayı bıraktıktan sonra kullanıma girer. Günlük sigara sayısını azaltmak için sigarayla birlikte kullanılması yanlıştır. Talimat şöyledir: Sigara aranmaya başlanınca hemen bir parça sakız alınır ve 20-30 dakika çiğnenir. Böylece günde en fazla 30 parça (her biri 2 mg’lık) olacak şekilde kullanılır. Aşırı bağımlılarda 4 mg’lık sakız tercih edilir. Sakız, kanda sigaranın oluşturduğu nikotin seviyesinin yarısını sağladığı için sigara kadar hızlı doyum sağlayamaz, bu tedricen olur.
Normalde bir günde on – on beş sakız çiğnenir. Az çiğnendiğinde yeterli nikotin dozu sağlanamaz, tedavi kifayetsiz kalır. Tedavi periyodu 3 aydır. Sakızın kısa süre kullanılması tedavinin başarı şansını düşürür, 3 aydan fazla kullanılması da fazla bir yarar sağlamaz, üstelik bazı kişilerde nikotin sakızına bağımlılık gelişebilir.
Nikotin sakızının ağız ve boğazda acı , hıçkırık, salya akması, bulantı, kusma, başağrısı, çarpıntı gibi yan etkileri meydana gelebilir.
Nikotin sakızı, sigarayı bırakmada az da olsa faydalı olabilmektedir.
Buna rağmen nikotin içeren sakız ve benzerlerinden uzak durmakta fayda vardır. Bunların vücuttaki nikotin miktarını sabit tuttukları ve kullananı nikotinsizliğin kötü etkilerinden korudukları söylenir. Aslında aynı nedenlerden ötürü bırakmayı da güçleştirirler. Nikotinli maddeler kimyasal bağımlılığın sürmesine neden olurlar, böylelikle psikolojik bağımlılık da uzamış olur.
Nikotin sakızı kullanımında karşılaşılabilecek en önemli sorun, bu sakıza karşı bağımlılık gelişmesidir. Yapılan çalışmalar, sigara yoksunluk belirtilerinin önlenmesi için nikotin sakızı kullanan sigara bağımlılarının yaklaşık yüzde 17-25 kadarında bu kez sakıza karşı bağımlılık geliştiğini ortaya koymaktadır.
Psikoterapi: Çeşitli biçimlerde ve zamanlarda uygulanabilir. Bireysel ve grup tarzında olabilir. Amaç, kişinin irade ve özgüvenini artırarak, alışkanlığa son verecek güç ve cesarete kavuşmasını sağlamaktır.
İlaçlar: Sigarayı bırakma hapları, kişide nikotin eksikliğinden dolayı ortaya çıkan belirtileri ortadan kaldırdığı gibi, aynı zamanda sigara içen bir kişinin sigaradan tiksinmesini de yardımcı olur. Hap, beyinde salgılattığı hormon