Nefrotik sendromu, böbrekte bulunan minik filtrelerin hasar görmesi sonucu oluşan semptom¬ları ve laboratuar belirtileridir.Hasar kandaki proteinin (özellikle albüminin) idrara sızmasına yol açar. Kanınızdaki albümin azalması kandaki sıvının damarlardan dışarı sızmasına ve sonuç olarak şişliklere yol açar. Böbrekler fazla tuzu atamadığı için su toplanması artar.Çocukların %85 ve yetişkinlerin %20’sinde nefrotik sendromuna minimal değişim hastalığı yol açar (böbrek biyopsisi esnasında çok az bozukluğa rastlandığı için). Hastalık genellikle yüksek tansiyona veya böbrek yetmezliğine bağlı değildir.
Diyabet, yetişkinlerde nefrotik sendromunun en belirgin sebebidir. Minimal-değişim hastalığından daha ciddi olan ve nefttik sendromuna yol açan (glomerüloskleroz, membranöz glomerülopati, membranoproliferatif glomerülonefrit ve mezanjiyai proliferatif glomerülonefrit gibi) glomerulus hastalıktan vardır.Nefrotik sendromunun diğer nadir sebepleri, lupus, multiple miyelom, HIV, ve ilaçların yan etkileri olabilir.
SEMPTOMLAR
Semptomlar arasında, bacakta, ayaklarda, karın bölgesinde ve yüzde şişme olabilir. Kendinizi yorgun hissedebilir, iştahsız ve ishal olabilirsiniz.
seTEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz kapsamlı medikal geçmişiniz ve fiziksel gözlemin dışında kan ve idrar testi uygular. Böbrek biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.
Minimal-değişim hastalığı, genellikle su kaybını arttıran idrar sökücüler ve kortikosteroid alarak tedavi edilebilir. İdrarda yüksek oranda proteine yeniden rastlanabilir.Eğer böbrek biyopsiniz nefrotik sendromuna minimal değişim hastalığının dışında daha ciddi bir glomerulus hastalığının yol açtığını belirlerse, çok güçlü immunosupresif ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz tuz ve sıvıyı kısıtlayan bir diyet önerecektir.