Özellikleri:
♦ Sarımsak bahçelerde ve tarlalarda yetiştirilen bir bitkidir.
♦ Bu bitkinin baş kısmı, dişli bölümü hem yenilir ve hem de baharat olarak kullanılır.
♦ Hekimlikte de kullanılmıştır.
♦ Kötü kokuludur. Hadisi Şeriflerde soğan ve sarımsağa “habis” hoşa gitmeyen şey denilmiştir. Zira haram ve pis olan şeylere habis denildiği gibi, tadı ve kokusu kötü olan şeylere de habis denilir. Soğan, sarımsak ve prasa bunlardandır. Nitekim Peygamber AleyhisSelâm “Her kim şu kötü kokulu (habis) bitkiden (sarımsaktan) yerse, ağzının kokusu gidinceye kadar mescidimize gelmesin!” buyurmuştur.
♦ Sahabeden Bişr (r.a.) demiştir ki Ebû SaîdilHudrî; Peygamber Aleyhis Selâm'ın soğan, sarımsak ve pırasanın yenilmesini yasakladığını söyleyince, biz”Onlar haram mıdır?” diye sorduk.
* “Hayır, haram değildir, fakat Peygamber AleyhisSelâm (kötü kokusundan dolayı yenilmesini yasakladı” dedi.
Faydaları:
* Sarımsağın mizacı hareketli ve kurudur. Vücuda kuvvetli derecede sıcaklık verir ve son derece kurutucu bir özelliğe sahiptir. Soğuk ve balgamlı mizaçlı kimseler ve felç olmaya ramak kalmış hastalar için gayet faydalıdır.
* Meniyi kurutucu, tıkanıklıkları açıcı; katı şişelikleri çözücü, hazmı kolaylaştırıcı, susuzluğu giderici, bağırsakları hareket ettirici, idrarı söktürüp çoğaltıcı vardır.
* Haşarat sokmalarına, soğuktan meydana gelen bütün şişliklere karşı panzehir olarak kullanılır.
* Sarımsak dövülüp macun hâline getirildikten sonra yılan ve akrebin soktuğu yerlere merhem gibi sürülürse; gayet faydalı olup, zehiri çeker ve vücudu ısıtır.
* Sarımsak balgamı keser, yellenmeyi çözer, boğazı kayganlaştırır ve birçok organların sağlığını korur. Müzmin öksürüğe, seyahat sebebiyle su değişikliğine karşı faydalıdır.