Öteki sara ilaçlarından farklı olarak hidantoinler kalpteki ritim bozukluklarını giderici etki de gösterir. Bunlar kullanıldığında ortaya çıkan temel sorunlardan biri ilacın çeşitli biçimlerde hazırlanmış her bir türünün bağırsaklardan emilirninin farklı olmasından kaynaklanır. Bunun sonucunda, kullanılan ilaç türü değiştirildiğinde etkiler de değişebilir.
Belirgin otoda tedaviye ara verilmesini gerektirmeyen yan etkiler, merkez sinir sistemiyle ilgili aşırı uyarılma, titreme, yürüme bozuklukları ve baş dönmesidir. Ayrıca, dişeti büyümesi (hipertrofi) ve aşırı kıllanma özellikle kız çocukları için estetik bir sorun oluşturabilir. İlacın dozuyla dişeti hipertrofisinin ortaya çıkışı ve şiddeti arasında bir bağlantı yoktur; koruyucu önlem olarak iyi diş balamı Önerilir. Özellikle çocuklarda ortodontik aygıtların kullanılması dişetlerinin örselenmesine neden olduğundan dikkatli olunmalıdır.
Kemik iliğinde kan hücresi üretiminin durması, lenf düğümlerinde büyüme, kızartılı lupusa benzer belirtiler, deride döküntü ve D vitamini tedavisine genellikle yanıt vermeyen kemik erimesi (osteomalazi) gibi yan etkiler daha ender ortaya çıkarsa da, tedavinin kesilmesini gerektirebilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar ilacın dölütte organ gelişme kusurlarına neden olduğunu gösterdiğinden doğurganlık dönemindeki kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır.
Hidantoin grubu ilaçların başka ilaçlarla etkileşimi oldukça sık görülmüştür. Hidantoinler özellikle kortizon, dijital ve tetrasiklinlerin vücuttaki yıkımını artırır.
Üç halkalı antidepresifler zıt etki yaparak çırpınmalara, ayrıca, nistagmus (gözbebeği titremesi), çift görme ve baş dönmelerine neden olur. Bu belirtilerden biri bile görülürse dolaşım sistemine ilişkin bozukluklar ortaya çıkabileceğinden hastanın hemen hastaneye kaldırılması gerekir.