Terlemek vücut ısısını ayarlayan sistemin mühim parçası olmaktadır. Terlemek doğaldır fakat bazı kişilerde aşırı olarak görülmektedir. Aşırı terleme sempatik sinir sistemi denilen adrenalin bulunan sistemin çok uyarılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Avuç içinde, koltuk altlarında, yüzde ve de baş bölgesinde çok olması sorun oluşturur ve de buna tıpta hiperhidrosis adı verilir.
Aşırı terleme nedenleri:
Aşırı terlemeye tiroit bezindeki aşırı çalışma,
Guatr,
menopoz, sinir hapları ve de hormon tedavileri neden olmaktadır.Aşırı terleme genellikle çocukken ve de ergenlik döneminde başlayıp ömür boyu sürüp gider. Bu sebeple erken teşhis edilerek terlemenin nedenleri bulunmalı, gerekli tedavi doğru biçimde yapılmalıdır.
Aşırı terlemenin bir çözümü var mı?
Sebepli ve ya sebepsiz aşırı terlemek insanın hayatında negatif olarak etki gösterir, kişinin duygusal, sosyal ve de iş hayatında kendini iyi hissetmemesine sebep olur.Ter şeffaf, rengi olmayan, kötü kokan asidik sıvıdır. Erkeklerin testosteron hormonunun etkisiyle daha çok olur ve de daha kötü kokulu olur. Aşırı terleme sıvı kaybetmeye ve de vücuttaki suyla, tuzun dengesinde bozulmaya sebep olmaktadır.
Aşırı terlemenin tedavisi
Aşırı terlemenin tedavisi geçici çözümler ile mümkün olur. Tedavilerden en çok etki göstereni botox’ tur ve de endoskopik torasik sempatektomi isimli cerrahi müdahale yoludur.
Botox bakteriden elde edilmiş ve de felç eden bir toksindir. Terlemekte olan bölgeye az dozda doktor tarafından enjekte edilir, terleme 6 ila 12 ay süresince durdurulur. Her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
Endoskopik torasik sempatektomi yöntemi ise yüzdeki ve ellerdeki terleme için etkilidir. Bu bölgedeki terlemenin sebebi olan sinir köklerinin operasyon ile alınması ile gerçekleşir. Bu sayede bölgedeki terleme ortadan kalkar. Kalıcı bir uygulamadır.Alternatif yöntem olan masaj, hipnoz, akupunktur yöntemlerinin terlemeyi azaltan etkileri bulunmaz.Iontoforezis isimli yöntemse ellere elektrik akımının verilmesi ile terlemesinin engellenmesi sağlanır, yapıldığı müddet etki gösterir. Haftada 3-4 defa uygulanmalıdır.