Bu yöntemde insan vücudunun dışındaki bir enerji kaynağından gelen çok kısa süreli ve yüksek basınçlı sesüstü (ultrason) dalgalarının çarpmasıyla safra taşları kırılır. Günümüzde piyasada bulunan taş kırıcı alet tipleri aşağıdaki sistemlerden birini kullanarak şok dalgaları üretirler.
Kıvılcım sistemi - Bu sistemde su dolu bir küvette bulunan ve yüksek voltajlı (yaklaşık 18.000 V) akıma tutulan iki elektrot bir kıvılcım doğurur.
Ortaya çıkan kıvılcım ani bir su buharlaşmasıyla yüksek hıza sahip bir dalga oluşturur. Bu dalga metal bir boşlukta toplanır ve safrakesesi ile taşın yer aldığı noktaya doğru yoğunlaştırılır.
Piezo-elektrik (piezo-seramik) sistem - Bu sistemde basıncın, kristalli maddeler yüzeyinde genişleme ya da büzülmeye yol açarak elektriksel kutuplaşma oluşturma özelliğinden yararlanılır; yarıküre biçimli ve su dolu bir kapta bulunan yaklaşık 3.000 seramik parçacığı üzerinde elektrik uyarıları eşzamanlı olarak dağılır ve parçacıkların genişlemesiyle su altında ani bir şok dalgası oluşur. Bu dalga taşın bulunduğu noktaya doğru yöneltilir.
Piezo-mekanik sistem - Bu sistemde bir su küvetinin içine yerleştirilmiş uygun bir diyaframın tirreşmesiyle oluşan dalgalar kullanılır.
Hangi sistemle üretilirse üretilsin, şok dalgaları su altındaki bir güç kaynağından yayılır. Bu amaçla hastanın bütünüyle ya da kısmen içine girdiği büyük küvetler ya da bir tel yerleştirilerek hastanın karnına bağlanan uygun miktarda su dolu kaplar kullanılır. Şok dalgalarının yayılması akustik kurallara uygun olarak gerçekleşir.
Dalga taşa çarptığında taş parçalanır. Karaciğer ve safrakesesi duvarı gibi taşa yakın dokular dalgalardan zarar görmez.