Safrakesesi - Önce hasta yatar konumdayken ultrason muayenesiyle safrakesesine ait ölçümler yapılır. Kese boşluğunun derinin ne kadar altında olduğu saptanır. Bunun ardından hasta taş kırma aygıtının yatağına eğik olarak yatırılır. Bu aşamada, şok dalgasının güç kaynağına bağlı ekografik sondayla safrakesesi yeniden görüntülenir. Bu işlem taşın yerinin tam olarak saptanması ve daha sonra parçalamanın denetimli olarak yürütülmesi için gereklidir.
Litotriksi özellikle kıvılcımlı aygıtla uygulandığında, üst karın bölgelerinde ağrılara yol açabilir. Bu sorunu çözmek için daha önceleri genel anesteziye başvurulurken, son zamanlarda ağrı kesiciler verilmeye başlamıştır.
Piezo-elektrik aygıt kullanıldığında yüzeysel ya da derin ağrılı belirtiler hemen hiç ortaya çıkmaz. Bu durum, tedavinin başka taşlar ya da büyük artık parçalar üzerinde yinelenme olasılığı göz önüne alındığında özellikle yararlıdır.
Piezo-elektrik sisteminin öbür üstünlükleri hastaya psikolojik rahatsızlık veren gürültülü ve patlayıcı dalgalar oluşturmaması ve kalp üzerinde olumsuz etki yaratmamasıdır. Bu balondan tedavi sırasında kalp elektrokardiyografisinin çekilmesi de gerekmez.
Bir seansta verilecek en yüksek şok sayısı kıvılcım sisteminde 1.600, piezo-elektrik sisteminde ise 5.000 – 6.000 arasındadır. Bu eşikler dokulara zarar verebilecek düzeyin oldukça altındadır.
Tedavi genellikle 35-45 dakika sürer. Daha sonra hasta 24-36 saat gözlem altında tutulur. Sonraki hafta ve aylarda klinik ve ekografik kontrollerle litotriksi sonucunda oluşmuş parçacıkların atılması ve yok olması izlenebilir.
Karaciğer dışı safra yolları - Bu bölgelerdeki taşların litotriksiyle tedavisi bazı teknik donanımlar gerektirir. Taşların yerlerinin ekografîyle kesin bir biçimde saptanması oldukça güçtür; bu işlem olguların ancak yarısında başarıya ulaşır. Dolayısıyla safra yollarının opaklaşması ve burundan sokulan bir sondanın yardımıyla taşların görünür hale getirilmesi için kontrast bir maddenin verilmesi gerekir.