İstediği bir işe girmeyi başaran genç bir kadın… Başlangıçta her yolunda gidiyordu, iki ay gibi bir süreden sonra yalanları ortaya çıkmaya başlar. Hayatta neredeyse herkesin başaına gelebileceği düşünülen olumsuzluklar ve talihsizliklerle o her hafta karşılaşıyordu. Bir gün hiç yara almadan kurtulduğu trafik kazası geçirebiliyor, başka bir gün annesi zehirleniyor, bir sonraki hafta ise teyzesini kaybediyordu. Çok ilginç yine bir gün annesinin hasta olduğunu söyleyip de işe gitmediğinde annesi iş yerinden onu arıyordu. En sonunda yalanlar ortaya çıkmaya başlar ve müdüre hesap vermek zorunda kalır. Yine aynı şekilde yalanı başka bir yalanla kapatmaya çalışır…
Buradaki örneğe benzer bir çok olay belki herkesin zaman zaman karşılaştığı olaylardır. Karşınızdaki kişinin yalan söylediğine şahit olduğunuzda tepkiniz, tavrınız ne olur bilemeyiz… acaba her yalan söyleyen mitomani midir? İnciten belki de çok acıtan yalanlarla karşılaşıyor olabilirsiniz, öyleyse bu konuyla ilgili Prof.Dr.Arif Verimli’nin açıklamalarını dikkatle okumanızı öneriyoruz.
Aşağılık Kompleksleri Vardır:
Kimler mitomani hastası olur?
Mitomanlar, günlük yaşantılarında gerçek dışı fikirlerle insanları yönlendiren, aynı zamanda belli bir amacı olmayan kişilerdir.
Bu kişiler söyledikleri yalanlarla kendileri dışında çevrelerine de zarar verirler mi?
Mitomani hastalığına yakalanmış kişiler; yalan bilgiler üzerine kendilerince kurgulanan bir hayat geliştirirler. Bunun temelinde sevgi ve ilgi arayışı vardır. Bir kısmında aşağılık kompleksi altta yatan sebeptir ve genel olarak çocukluğundan beri önemsenmediğine inanmıştır.
Bilinçaltında önemseneceğine inandığı kurgusal bir hikaye hazırlar. Kendileri bunun gerçek dışı olduğunun farkında değildir. Bu durumda çevrelerinden önce ve hatta daha çok kendilerine zarar verirler.
Önce Haz Duyar Sonra Pişmanlık;
Mitomani’ye dürtü kontrol bozukluğu da denir. Kleptomani bilinen diğer adıyla çalma hastalığı, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı, kaş, saç yolma hastalığı gibi… Kişi yalan söylemede kendine engel olamaz. Bu, kendisinin karşı koyamadığı bir dürtüsüdür. Yalan söylerken önemli ölçüde haz duyar yalnız ardından pişmanlığını yaşar. Mitoman, yalan söylemenin suçluluğunu yaşar hatta çevresindekilere tekrarlanmayacağını söylerse de engel olamadığından yine de yalan söylemeye devam eder. Çok basit şeyler için gereksiz yere yalan söyler. Mitomanlar, yalan söylerken kandırmak amacında değildirler. Üstelik yalanları son derece gelişigüzel ve umarsızdır, bu sebeple nasıl toparlayacakları hakkında bir planları yoktur. Daha kötü olanı ise eşleriyle yaşadıkları sorunlardır.
Mitomaniye Sebep Olan Psikiyatrik Sorunlar Nelerdir?
Kişilik bozuklukları
Narsistik kişilik
Asosyal kişilik
Histerik (histriyonik) kişilik
Çocukluk yıllarında istismara uğramış olmak.
Bu bilgiler doğrultusunda biz de diyoruz ki; ailenizde ya da çevrenizde yalan söyleyen kişiler hatta mitoman olduğuna inandığınız kişiler varsa onu aşağılamak ya da dışlamak yerine tedavi olması amacıyla doğru yönlendirmelisiniz. Sonuçta önemli olan bir insanı kazanmaktır kaybetmek değil.
Sağlıklı günler diliyoruz,