Şişman kişiler çoğunlukla aşırı miktarda yemek yerler. Ama olguların yüzde 92’sinde dengesiz ve hatalı beslenme söz konusudur.
Şişman kişilerin tükettiği besinlerin niteliksel dağılımı, şişman olmayan kişilerle karşılaştırıldığında oldukça farklıdır. Kilo sorunu olmayanlar yüzde 15 protein, yüzde 30 yağ, yüzde 55 karbonhidrat ve en fazla yüzde 5 alkol alırlar.
Tüketilen yiyecek ve içeceklerin temel besin gruplarına göre incelenmesi dengesiz beslenmenin açıkça ortaya çıkmasını, fazla ya da yetersiz alınan besinlerin belirlenmesini sağlar. Böylece daha önceki düşünce ve önyargıların terk edilmesi kolaylaşır.
• Proteinli besinler - Bunlar lifli yiyeceklerle birlikte, şişman kişilerin alması gereken besinlerin temelini oluşturur. Çünkü adlarından da anlaşılacağı gibi ağırlıklı olarak protein sağlarlar. Ama proteinli besinlerin tüketimi dikkatle düzenlenmelidir. Önemli oranda yağ içerebildİklerinden bazen kalori değerleri hiç de azımsanmayacak boyutlara ulaşabilir.
Süt - 1 İt tam yağlı süt, 35 gr proteinin yanı sıra 50 gr karbonhidrat ve 34 gr yağ içerir. Böylece toplam 650 kalori sağlar. Aşırı süt tüketimi sık görülen bir durum değildir. Ama ergenlik çağı dışında sütün yağsız tüketilmesi gerekir. Yağsız süt rejim yaparken sıkça önerilen bir besindir. Çünkü yağı alınmış 3 İt süt 350 kaloriden fazla enerji vermez. Bu da bir bardak sütün 35 kalori verdiği anlamına gelir. Yemekler arasında içilen süt, açlığı bastırma açısından yararlıdır.
Peynirler - Bir peynirin besleyici değeri, içerdiği su miktarıyla ters orantılıdır. İçerdiği yağ miktarı da hesaplanırken bu durum göz önüne alınmalıdır. Örneğin 40 gr sıradan bir peynir ile bir dilim ekmek (20 gr) 200 kalori, tek başına 60-80 gr gravyer peyniri 280-300 kalori verir. Bu bakımdan rejim yaparken birinci seçeneği yeğlemek gerekir.