50’li Yaşlarda Cinsel Yaşam Nasıldır?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Testosteron hormonunda kademeli bir düşüş gözlenir. Vücuttaki genel işlev azalmasının bir sonucu olarak sertleşme kapasitesi düşer. Cinsel yanıt döngüsünde birçok evrenin süresi ve yoğunluğu azalır. Tam sertleşme sağlanması için daha uzun süre ve yoğun uyan gerekir. Ancak düzenli cinsel aktivite sürdüren erkekler yaşlanmanın tüm etkilerinden daha az zarar görürler. Bu yaşlarda prostat devri başlar. Prostatla ilgili iki sorun var: Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri. Bizi asıl korkutan prostat kanseridir. 40’lı yaşlardan itibaren bu riske karşı her yıl PSA adı verilen bir kan testi ve ürolojik muayene gereklidir. Erken teşhis için bu kontroller çok önemli; erken evrelerde tespit edilen prostat kanseri tedaviye çok iyi yanıt verir.
Prostatın İyi Huylu Büyümesi Nedir?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Özellikle 40-50’li yaşlardan itibaren ortaya çıkar. Prostat organı büyüyerek içindeki İdrar kanalına baskı yapar. Bu da bazı şikayetleri beraberinde getirir. Kişi, İdrar yaparken yanma, sızı, idrarda kan, gece idrara kalkma, idrarı tam boşaltamıyor hissi gibi sorunlarla karşılaşır.
Peki Prostat Cinsel Yaşamı Nasıl Etkiler?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Şikayetlerin derecesine bağlı olarak erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Diyelim, 60 yaşında birinin prostatı çok büyüdü. Bu yüzden de sürekli tuvalete gidip, idrar yaparken yanmalar, sızılar yaşıyor. Akşam yatağa yattıktan sonra bir-iki saatte bir tuvalete kalkma İhtiyacı duyuyor. Bu durumdaki birinin bir anda odaklandığı tek şey idrar problemleri olur. Öyle , sinemaya gittiğinde ilk önce tuvaleti gözüne kestirir. Kişi öyle sorunlar yaşar ki, cinsellik umurunda bile olmaz. Maalesef bu şikayetler sertleşme sorununu da tetikleyebilir.
İyi Huylu Prostat Büyümesi Nasıl Teşhis Edilir?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Parmakla yapılan muayene, idrar analizi, idrar akım hızı testi, PSA testi ve ultrasonografiyle teşhis konulur. Daha sonra sahip olduğumuz birkaç tedavi seçeneğinden birini uygularız. Bunlardan biri ağız yoluyla alınan İlaçlardır. Bunlar prostatın büyümesini tedavi etmez, prostata ait belirtileri ortadan kaldınr. Prostat da bir yandan büyümeye devam eder. Eğer bir süre sonra ilaçlar artik o büyümeye cevap veremez hale gelirse, o zaman mutlaka cerrahi tedaviye geçmek lazım.
Cerrahi Yöntemler Neler?
Emre Akkuş: Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi yöntemi açık ameliyattır. Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün, hastanede kalır. Ama büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Kapalı ameliyatlardan biri greenlight lazer yöntemidir. Bu yöntemin avantajı hastanede kalış süresini kısaltması ve kanamanın çok az olmasıdır. Hastanede kalış süresi sadece 1 gündür. Bu yönteme alternatif kapalı ameliyat TUR ameliyatıdır. TUR yönteminin kullanıldığı uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.
Bu Tedavi Sertleşme Sorunu Yaratır mı?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Birçok erkeğin ürologa gitmemesinin ya da geç gitmesinin birinci nedeni, parmakla muayene olmaktan kaçınmasıdır. Bu yüzden birçok hasta İleri safhalarda, cinsel*yaşamı da bozularak bize gelir. Bir de birçok kişi prostat ameliyatı olunca mutlaka sertleşme problemi yaşayacağını düşünüyor. .Halbuki iyi huylu prostat büyümesinde yapılan ameliyatlarda sertleşme probleminin görülme riski yüzde 15-25 arasındadır. Kanser tedavisinde ise bu oran yüzde 60-80’dir.
Prostat Ameliyatından Sonra Boşalmada Bir Sorun Olur mu?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Hayır. Ancak hasta cinsel ilişkiden sonra dışarı değil, idrar kesesine boşalır; meni daha sonra idrarla dışan atılır. Eğer ameliyat sırasında mesane boyu korunursa böyle bir sorun meydana gelmez. Hastalarımız bu durumu bazen çok abartır. ‘Menim kesildi’ diye bize gelirler; ama bu durumun cinsel sağlığa hiçbir zararı yok.
Sertleşme Problemi Tedavi Edilebilir mi?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Ameliyattan 10 gün sonra 3-6 ay süreyle her gece alınan Viagra türü ilaçlar yarar sağlayabilir. Haç tedavisi dokulann yeniden kanlanmasına art bir etki gösterir. Bu tedavide basan oranlan yüzde 50’lilere kadar çıkıyor. Eğer ilaç tedavileri yarar sağlamazsa penise yapılan iğneler devreye giriyor. Hasta ilişkiden 10-15 dakika Önce penis gövdesine iğne yapar, iğne Önce doktor kontrolünde yapılır, gerekli sonucu aldıktan sonra hasta kendi kendine iğneyi yapmayı öğrenir.
Ne Kadar Sertleşme Sağlıyor?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Her insanda farklı. Ama cinsel hayatlarını rahatlıkla sürdürebilecek sürede sertleşmeyi sağlıyorlar. Ama hem İlaç hern de iğne tedavisinde garanti yok. Yani siz 6 ay ilaç kullanıp 6 ay sonunda aynı noktada kalabilirsiniz. Ya da kullandığınız iğneler başlangıçta sertleşme sağlasa da sonra etkinliğini yitirebilir.
Bu Durumda Çözüm Nedir?
Prof. Dr. Emre Akkuş: Bu durumda hastaya halk arasında mutluluk çubuğu denilen penis protezlerinden takılır. Ameliyatlar hastanede bir-ikİ gün yatmayı gerektirir. Hastaneden çıktıktan sonra protezin yerleşmesi ve enfeksiyon riskinin sıfırlanması için hastanın 4-6 hafta cinsel ilişkiye girmesine izin vermiyoruz. Daha sonra cinsel aktivite eski günlere geri dönüyor. Bu tedaviler prostatın iyi huylu büyümesine bağlı ortaya çıkan sertleşme sorununda da kullanılabilir.
Prostat Kanseri İçin Ne Yapabilirim?
Prostattan alınan biyopsi örneklerinin tekinde dahi kanser saptanması tanı için yeterlidir. Patolojik evrelendirme, muayene ve