Skolyoz, arkadan bakıldığında, anormal yan (bel) kavisi ve omurganın yana yatmasıdır. Genellikle göğüs ve alt sırt (bel) bölgeleri etkilenir. Skolyoz genellikle ağrısızdır. Bazı kişilerde kalıtım (irsi) bozuklukları ya da çocuk felci, skolyoza neden olur fakat genellikle nedeni bilinmemektedir.
Skolyoz bebeklikte başlayabilir fakat anormal kavsin ilk işaretleri kendini genellikle ergenlikte gösterir ve tam gelişim tamamlanıncaya kadar devam eder. Bu şekil bozukluğu, ağn olmadığı ve yavaş ilerleme gösterdiği için yıllarca fark edilmeyebilir. Vücut normal (orijinal) kavisin şeklini telafi etmeye çalıştıkça, çocuklarda ve erişkinlerde S şeklinde bir kavis oluşabilir.
Doktorunuz skolyozu fiziksel bir muayene yaparak ve omurga röntgenleri ile teşhis edebilir. Sadece küçük bir eğikliğin olduğu hafif vakalarda, tedavi gerekli değildir. Ancak, eğikliğin kötüleşmediğinden emin olmak için doktorunuz sizi belirli aralıklarla muayene etmek isteyebilir.
Eğiklik kötüleşirse,
bir kuşak ya da yapışkan sargıyla hareketsizleştirme önerilebiilir. Bazı vakalarda, omurgaları tekrar hizaya sokmak ve düz bir omurga oluşturmak için ameliyata gerek duyulur. Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} span.font276 {mso-style-name:font276;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>