Öksürmek bazen bir hastalık belirtisi bazende toz, duman, boğazda oluşan bir tahriş sonucu meydana gelen ve kişileri zorlayan bir hastalıktır. Öksürmek hem boğazımızı tahrip ederken hem de baş ağrısı yapar. Kimilerinde kronikleşen öksürük için daha doğrusu öksürmekten korunmak için sizlere bir kaç önerim var.
Niçin Öksürürüz?
Öksürük bir çeşit koruma mekanizmasıdır. Alt solunum yolları kendini temizlemek ve gelecek mikroplara karşı önlem almak için böyle bir refleks geliştirmiştir.
Öksürmemize neden olan etmenler ise;
- Bulunduğumuz ortamdaki tozlar,
- Hava kirliliği,
- Sigara dumanı,
- Yabancı maddeler,
- Çamaşır suyu gibi kimyasal maddelerdir.
Soğuk hava soluduğumuzda, sigara dumanı olan bir ortamda bulunduğumuzda ya da boğazımıza kaçan su ve yemek parçacıkları olduğunda öksürmeye başlarız. İşte burada öksürük bir koruma mekanizması olarak görev yapar.
Bunun dışında zatürre, astım ya da bronşit gibi öksürüklü hastalıklar olarak bildiğimiz hastalıklarda ise öksürük sayesinde boğazımızda biriken salgılar balgam yolu ile dışarı atılır ki buda vücudumuza zararlı maddelerin girmesini önlemiş olur.
Peki Öksürmeye Başladığımızda Nasıl Önlemler Alabiliriz?
* Öksürük başladığında ya da başlayacağınız hissettiğimizde öncelikle boğazımızı yumuşak tutmak için bol bol ılık su tüketmeliyiz.
* Gece yattığımızda geniz akıntısına bağlı bir öksürük sorunu yaşıyorsak yastıklarımızı yükseltmeliyiz.
* Burun temizliğine özen göstermeliyiz. Burundan nefes almaya çalışılmalıdır çünkü ağızdan nefes almamız halinde boğazımız kuruyacak ve öksürük başlayacaktır.
* Eğer sigara içiliyorsa bırakılmalı, sigara dumanlı ortamlardan da uzak durulmalıdır.
* Tozlu, nemli, keskin kokulu ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmemelidir.
* Öksüren kişi çok fazla hareket etmemeli, efor harcamamalıdır.
* Soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
* İki haftayı geçen bir öksürük problemi varsa doktora başvurulmalıdır.
Hoşça Kalın, Sağlıkla kalın…