Dişlerin beyazlığını tehdit eden başta yiyecek ve içeceklerin kalıntıları, ağız hijyeninin tam olarak sağlanamaması boyayıcı özelliği bulunan içecekler gibi nedenlerle oluşan plakalar zamanla dişlerin doğal beyazlığını kaybederek renk değiştirmesine neden olur. Bunların dışında dişler, ilerleyen yaşa bağlı olarak ya da kalıtsal özelliklerden de sararmaktadır. Kalıtsal özelliklere bağlı olarak zayıf ve saydam yapıda olan diş mineleri aslında sağlıklı olan dişlerinizin koyu renkli görünmesine neden olabilir. Diş minesini beyazlatan beyazlatma yöntemleriyle dişleriniz tekrar doğal beyazlığına kavuşturulabilmektedir.
Dişlerin renk değiştirmesine neden olan belki de en önemli faktör, beslenme alışkanlıklarımızdır. Örnek vermek gerekirse; içeriğinde asit bulunduran içecekleri fazlasıyla tüketmek diş minelerinde aşınma ve zayıflık yaratacak, dişin koruyucu tabakası olan bu yapı koruma görevini yerine getiremeyerek dişlerin sararmasına neden olacaktır. Asitli içeceklerin dışında mine tabakasına tutunan kafein, tein gibi maddeleri barındıran (kahve, cappuccino, çay vb.) dişlerin mine yapısında bir plak tabakası bırakarak dişlerinizin renk değiştirmesine sebep olmaktadır. Ayrıca kırmızı şarapta boyar madde olarak dişlerini rengini değiştirmektedir. Bu tür içeceklerden sonra diş fırçalamak çok faydalı olacaktır. Boyayıcı ve tutunma özelliği olan yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltmak diş sağlığı açısından faydalı olacaktır.
İşte Size Yeni Beyazlayan Dişlerinizi Korumak İçin Birkaç İpucu:
- Yüzey lekelerini çıkarmak ve sararmayı önlemek için, beyazlatıcı diş macunu kullanın.
- Lekeye neden olan içecekler veya yiyecekleri tükettikten sonra hemen ağzınızı suyla çalkalayın veya dişlerinizi fırçalayın.
- Kahve, çay, kola ve kırmızı şarap gibi leke bırakan içecekleri içmek için pipet kullanın.
- Mavi veya pembe temelli parlak bir ruj tonunu kullanın. Dişlerinizi daha beyaz gösterecektir. Turuncu veya kahverengi tonlarından kaçının.
- Beyazlatmayı tekrarlamaya ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin. Kullandığınız beyazlatma yöntemine bağlı olarak, altı ayda bir veya bir yıl veya iki yıl sonra rötuşa ihtiyacınız olabilir. Çok fazla sigara veya kahve içiyorsanız, daha sık rötuşa ihtiyacınız olabilir.