Bu yazımızda da belli bir yaşın üzerinde olan pekçok kişide sıkça görülen ülseri ele alacağız. Ülserin nedenlerini, tedavisini, başka hastalıklarla ilgisini ayrıntılı bir şekilde siz değerli ziyaretçilerimize açıklayacağız.
Ülser Nedir:
Ülserin kelime karşılığı yaradır. Ülser, mide-barsak sistemininin herhangi bir bölgesinde, (yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı ya da bağırsaklarda) meydana gelen yaralardır. Biz bu yazımızda daha çok mide ve oniki parmak barsağındaki iyi huylu yaralar üzerinde duracağız. Mide ülserleri, düedonum yani on iki parmak bağırsağındaki ülserlere oranla daha az görülür. Düedonum ülserleri on beş yaşından önce fazla rastlanmaz. Düedonumun mide ülserlerine göre rastlanma oranı dört kat daha yüksektir ve erkeklerde bayanlara oranla daha sık rastlanır. Mide ülserlerinine yakalanma oranıysa bay ve bayanlarda eşittir diyebiliriz. Kırk yaşından önce az rastlanır.
Ülserin Belirtileri Nelerdir?
Mide ve düedonun ülserlerinde yemek yedikten bir iki saat sonra başlayan yanıcı ve kemirici biçimde şiddetli ağrı en çok görülen belirtilerden biridir. Ağrı, bir şey yemek ya da antiasit ilaç içmekle kısa zamanda yok olur. Hastaların yüzde 60 ila 90’ında geğirme, şişkinlik, gerginlik ve midesinde şiddetli ağrılar oluşur. Bu dönemler birkaç hafta devam eder, daha sonra birkaç hafta ya da birkaç ay devam eden ağrısız sızısız dönem başlar. Genellikle belli mevsimlerde – bu mevsimler daha çok ilkbahar ve sonbahardır – yukarıda saydığımız ülser belirtileri kendisini gösterir.
Düodonumun yinelenen ülserlerinde iştahsızlık, kilo kaybı, erken doyma, bulantı ve kusma gibi belirtiler de kendisini gösterebilir.
Ülserin Nedenleri Nelerdir?
Ülserin aslında pekçok nedeni vardır. Düedonum ülserinin yüzde doksanında mide ülserlerinin yüzde yetmiş beşinde Helicobakter Pylori adını verdiğimiz bakteri en büyük nedendir.
Ülserin bir başka sebebi ise mide mukozasının bütünlüğünü sağlayan koruyucu faktörler (mukus, bikarbonat, kan akımı) ile agresif faktörler (asit, pepsin, safra tuzları, pankreas enzimleri) arasındaki mevcut dengenin bozulmasıdır. Söz konusu bu dengeyi bozan etkenler aşağıda sıralanmıştır:
* Bir günde 10 adetten daha fazla sigara içmek
* Bazı ilaçlar
* Stres ( En önemli sebeplerden biridir)
* Aşırı baharatlı yiyecekler
* Alkol ve kafein
* Kalıtım ( Irsi)
Eğer ülser zamanında tedavi edilmezse mide delinmesi, mide kanası söz konusu olabilir. Bir kişide ülserin olup olmadığı endoskopi aracılığı ile kolayca teşhis edilebilir.
Ülser Nasıl Tedavi Edilir?:
Mide asidini baskılacıyı PPI adını verdiğimiz ilaç grubuyla birlikte iki adet de uygun antibiyotik kullanması gerekir. Tabi bütün ülser hastaları bu tedaviye cevap vermeyebilir, bu durumda ilaçlar değiştirilir. Bu tedavi 1-2 hafta sürer. Bu iki haftanın akabinde asit azaltıcı ilaçlar iki hafta daha kullanılır. Bu sözünü ettiğimiz tedavinin bitiminden iki ay sonra da helicobacter pylori testi yaparak bu mikrobun tamamen yok olup olmadığı araştırılır. Romatizmal ilaçlara bağlı ülserse yalnızca asit baskılayıcı ilaçlarla tedavi yapılır.
Ülser Nedeniyle Kimler Ameliyat Olabilir?
Ülserin birtakım komplikasyonları söz konusudur. Çok fazla kanama, mide ya da onikiparmak bağırsağı delinmesi, mide çıkışındaki tıkanma ve tedaviye dirençli ülserlerde ameliyat düşünülebilir. Fakat bu gibi durumlar fazla değildir.
Ülser Olan Hastalar Nasıl Bir Diyet Yapmalıdır:
Yukarıda saydığımız besinlerden uzak durmaları koşulu ile herhangi bir diyet programı önermiyoruz. Sadece üç öğün düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmaları yeterlidir.
Ülserin Bitkisel Tedavisi