Özellikleri:
♦ Meşhurdur.
♦ Herkesçe bilinir.
♦ İki çeşittir. Birisi küçüktür. Çiçeği beyazdır. Öbürü de iri ve değirmidir.
♦ Çiçeği meneviş rengine mail beyazdır.
Faydaları:
♦ Tabiatı sıcaklık ve soğuklukta normaldir. İkinci derecede kurudur. Bir miktar kabızlığı da vardır.
♦ Mercimeğin iyisi; çabuk pişen; suda ıslatıldığında suyu çok karatmayandır. Mercimeğin pişmişinin suyu karnı ishal eder. Hususiyle zeytinyağı ve tuz ilave olunduğunda. Fakat önceki suyu süzülüp tekrar taze su ile pişirilirse; bu defa kabız eder. Böyle olunca ishale ve hayız ifradma faydalıdır. Mercimeği gulaflarıyla yemek kabız getirir. Zira gulaflarında aşırı derecede kuvveti kabza ve cazbe vardır. Ziyadesiyle kabız olunmak arzu edildiğinde mercimeği gulaflarıyla sirkede çokça kaynatıp yemeli. Gulaflarını bırakıp sadece mercimeği yemek kabız getirmez.
* Mercimeği sık sık ve çok yemek doğru ve uygun değildir. Göze perde eder.
* Sinirlere ve Akciğere zarar eder. Zararından korunabilmek için sirkeyle iyi pişirmelidir. Böyle olunca şişirmesini, giderir ve mideye kuvvet verir.
* Yine mercimeği devamlı ve çok yemekten sevda ve sevdadan olan yaramaz hastalıklar meydana gelir. Hususiyle cüzzam ve sertan denilen sevdavî çıbanlar ve malihulya peyda olur.
* Sirke ile mercimeği pişirip çukur olan yaraya vursalar; tez doldurur ve iyileştirir. Soğuktan olan yarıklara da iyidir.
* Hekimlerden bazıları demişler ki;
* Mercimeğin evvelki suyunu soğulcan olan çocuklara içirseler çabucak soğulcanı öldürür.
* Mercimeği çimlenmiş arpa ile kaynatıp nekrise vursalar ağrısını teskin eder.
* Mercimeği iyice pişirip sonra dövüp yakı etseler yaradan ve başka yerlerden çıkan kanı teskin eder.
* Mercimeği bal suyuyla kaynatıp üzerine vurmakla, insan vücudunda bulunan cerahati, uyuzluğu, huşuneti giderir. Buruşmuş, bozulmuş âzâyı iyileştirir.