Orta kulak iltihabı
* Son 1,5 yıldır “otitis media” teşhisi koyulan çocukların sayısında büyük bir artış görülmüştür. Otitis media bir çeşit orta kulak iltihabı hastalığıdır. 1 5 yaşın altındaki çocuklar bu rahatsızlık nedeniyle sık sık hastane kapılarını çalmaktadır. Özellikle de 2 yaşın altındaki çocukların arasında sıklıkla görülen bu hastalık aileler tarafından da iyi bilinmektedir. Bu hastalık özellikle de Batı ülkelerinde yaygın olarak yaşanmaktadır. Bu hastalık o kadar çok yaygındır ki, birçok aile bu hastalığın çocuklarının gelişim sürecinin bir parçası olduğunu düşünmektedir. Uygulanan modern tıp tedavilerinin otitis media hastalığı için köklü bir çözüm getiremediği bilinmektedir.
* Otitis media hastalığı için uygulanan tedavi iki aşamalıdır: ilaç tedavisi ve ameliyat. Özellikle de kronik hastalıklarda ameliyat önerilmektedir. Akut otitis media hastalıkları için antibiyotik kullanımı tavsiye edilmektedir. Zamklı kulak (efüzyonlu otitis media) adı verilen hastalık için de antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antihistamin türü ilaçlar ve kulak-burun açıcı ilaçların kullanımı da uygundur.
* Pittsburgh Universitesi’nde çalışan Dr Cantekin, otitis media hastası çocukların gözetim altında tutulmasını ve hastalığın seyrini takip etmek için bir süre beklenilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Orta kulak enfeksiyonlarının %90’ının birkaç gün içinde iyileştiğine değinen Dr Cantekin “efüzyonlu otitis media” için uygulanan antibiyotiğin (amoxicillin) etkili bir tedavi şekli olmadığını, hastalığın nüksetme olasılığını 6 kat oranında artırdığını belirtmiştir.
Efüzyonlu Otitis Media (EOM) genel ve lokal enfeksiyon belirti ve bulguları olmaksızın, sağlam kulak zarı arkasında sıvı toplanmasıyla ortaya çıkan bir orta kulak iltihabı tipidir. Plasebo etkisinin bile kullanılan antibiyotik ilaçlardan daha yararlı olduğu hatırlatılmıştır. Plasebo etkisi, hastaların ortada gerçek bir tedavi olmaksızın ilaç sandıkları şekerli hapları içerek tedavi edilmesidir.
* Orta kulak iltihabı sorununu yaşayan çocukların gözetim altında tutulması gerekmektedir. 1981’de Hollanda’da yapılan bir çalışma antibiyotik tedavisi, miringotomi (kulak zarının parasentezi yani orta kulakta birikmiş ve ama kulak zarının engellemesi nedeniyle dışarı çıkamayan sıvı içeriğini boşaltmak için kulak zarının delinip içeri girilmesi işlemi) ve antibiyotik destekli miringotomi tedavisinin plasebo etkisinden hiçbir farkı olmadığını ortaya koymuştur. Hollanda’da 1 990 yılında yapılan bir araştırma, 1981 yılında yapılan çalışmadan etkilenen doktorların orta kulak iltihabı için antibiyotik tedavisi uygulamaktan vazgeçtiğini göstermiştir. Hollanda’da çalışan doktorların sadece %30’unun orta kulak tedavisi için antibiyotik tedavisi uyguladığı belirtilmiştir. Amerika’daki doktorların %98’i orta kulak iltihabı için antibiyotik tedavisi uygulamaktadır.