Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Köpükle yapılan iğnenin normal ilaçtan farkı ilacın içinde hava olması. Nasıl suyun içine hava karıştırdığınızda köpükler oluşursa, ilaçta da böyle köpükler oluyor. Köpükle yapılan iğne tedavisi son 10-15 yıl içinde ispanya’da popüler hale geldi. Son zamanlarda bazı Batı Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde de uygulanıyor.
Bu girişim muayenehane veya poliklinik koşullarında yapılıyor. Her seansta belli bir alana uygulanıyor ve belirli aralıklarla hasta çağırılarak tedavi tamamlanıyor. Hasta girişim sonrası yürüyerek evine gidebilir, araba kullanabilir. Hastaya girişim sonrası 3-5 gün arasında varis çorabı giyilmesi önerilir. Başarı oranı yüksek.
Yan etkileri nadir olsa da görülebilir. Verilen ilacın damar dışına sızması renk değişikliğine yol açabilir. Alerjik reaksiyonu ise son derece az.
Tedavi Sonrası Morluk ve Şişlik Olur mu?
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Evet ama bu şikayetler 2-3 haftada tamamen geçiyor. İlaca bağlı alerjik reaksiyon, ciltte renk koyulaşması, damar dışı enjeksiyonlara bağlı cilt hasarı gibi istenmeyen yan etkiler nadiren görülebilir.