Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler, diğer insanların, kendilerine sinsice ve yavaş yavaş zarar vermeye çalıştığı düşüncesinden muzdariptirler.
Paranoid şizofren kişilerden farklı olarak, paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerde sabuklama yoktur. Örneğin polisin, kendilerini takip ettiği şeklinde bir saplantıları yoktur. Hemen hemen herkesten şüphe ederler ve olaylara ve insanlara saklı yönleri varmış gözüyle bakarlar ki bu onları kolay incinen, mizah anlayışı olmayan kapalı bir kutu haline getirir.
Diğer insanları suçlamaya ve kendi önemlerini müdafaaya hazır, paranoid bozukluğu olan bu kişiler, kişisel ilişkilerde zorluk çekerler; zulüm görme korkuları, diğer insanlarla olan duygusal bağlarının derinliğini sınırlandırır.
Paranoya semptomları ayrıca, beyni hasar görmüş, madde kullanan ve bipolar bozukluk ya da şizofreni gibi zihni hastalıkları olan kişilerde de oluşabilir.
Paranoid kişilik bozukluğunun tedavisi zordur çünkü bu durumdan muzdarip kişi çoğu zaman sorunun farkında değildir; kendileri tedaviye yönelmeden önce, genellikle, aile ya da arkadaşların bu yönde zorlaması gerekir. Bu husustaki yaklaşımlar, davranış terapisi ya da psikoterapidir.