Kıl dönmesi ifade ettiği mana bakımından derinin dermis tabakasında meydana gelen kılın ilerlediği yolu şaşırarak ciltten dışarı çıkamayarak deri altında uzaması halidir. Bu tarz kıl dönmesi kılın olduğu ve kökünden çekildiği vücudun her bölgesinde meydana gelebilir. .Bu çeşit kıl dönmesi daha çok batık veya kıl batması olarak izah edilir..
Kıl dönmesi rahatsızlığı terimi geleneksel olarak kuyruk sokumunda meydana gelen kıl yumağı için kullanılmaktadır. Fakat bu anlayış kesinlikle eski ve yanlış bilgilerden kalan bir addır ve yeni bir ad bulunmadığından hastalığı tam tarif etmemesine karşın bugün hala kullanılmaya devam etmektedir.
Eski görüşte bu hastalığın doğumsal kaynaklı bir kist olduğu düşünülüyordu bu sebeple KİST DERMOİD SAKRAL olarak adlandırılıyordu. Yeni görüşe göre bir kist değil bir sinüs olduğuna karar verilmiştir ve
PİLONİDAL SİNÜS adı kullanılmaktadır.
Çoğunlukla 15-25 yaş grubunda oluşur daha kıllı olmaları nedeniyle erkeklerde 10 kat daha çok oluşur. Toplumda görülme oranı % 1 civarındadır. 30 yaşından sonra kuyruk sokumu bölgesinin deriyi kalınlaştığı için hastalık başlamaz,bu yaşta görülen olaylarda sorunun daha önceden var olduğu ancak tedavinin ertenlediği düşünülür.