Ağır bir kronik böbrek yetmezliği türüdür. Hastalık Özellikle çocuklarda, vücutta fosfat ve asit özellikteki artık maddelerin birikmesi ve D vitamininin yeterince etkin hale getirilememesi ile birlikte seyreder. Vücutta fosfat tutulması ikincil hiperparatiroidizme (kanda paratiroit hormonun artması), asit Özellikteki artık maddelerin birikmesi ise kan ve dokularda asitliğin artmasına (asidoz) yol açar.
Besinlerle alınan ya da güneş ışığının etkisiyle deride bireşimlenen D vitamini etkisini yalnızca karaciğer ve böbrek tarafından “etkin” hale getirildikten sonra gösterebilir; böbrek yetmezliğinde doku yıkımı nedeniyle böbrek bu vitamini yeterince etkinleştiremez, ayrıca kandaki fosfor miktarının artmasıyla bu vitaminin etkinliği bütünüyle ortadan kalkar.
Hiperfosfatemi, hipokalsemi (kan kalsiyum düzeyinin azalması), D vitamini yetersizliği ve asidoz, kemikte raşitizminkine benzer yapı bozukluklarına yol açan hiperazotemik psteodistrofinin başlıca etkenleridir.
Hiperazotemik osteodistrofi ve buna bağlı kalsiyum, fosfor ve D vitamini metabolizması bozuklukları, birçok kronik böbrek yetmezliği olgusunda nedeni tam olarak çözülmemiş bir sorundur. Bu sorun büyümeyi de engellediğinden özellikle çocuklarda büyüK önem taşır. Büyüme geriliklerini önlemek için beslenmede fosforu azaltmak, kalsiyumu artırmak ve ek D vitamini vermek gereklidir.