Kalori alımını azaltarak istendiği kadar kilo verilebilir. Ama “sağlıklı” zayıflama için temel besin maddelerini dengeli biçimde içeren, ayrıca herhangi bir maddenin eksikliğine ve bu eksikliğe bağlı olumsuzluklara yol açmayan bir beslenme programı gerekir.
Vücudun kalori gereksinimi yalnızca protein, yağ ya da karbonhidrat alarak karşılanabilir. Ama vücuttaki metabolizma süreçlerinde uyumsuzluğa yol açmamak için temel besin maddelerini belirli sınır değerlerin altına inmeden almak gerekir.
Proteini Bol Karbonhidratı Az Beslenme
Bu beslenme özellikle et ve balık gibi protein bakımından zengin besinlerin daha fazla tüketilmesine, şeker ve hamur işleri gibi karbonhidratlı besinlerin ise önemli ölçüde kısıtlanmasına dayanır.
Tartışmasız bazı yararlar sağlamakla birlikte aşağıda belirtilen sakıncaları da vardır:
• Aşırı protein yüklemesi inatçı kabızlığa, kokuşma bozukluklanyla kendini gösteren kolite, kandaki üre ve ürik asit miktarında artışa neden olur.
• Yağa karşı aşırı duyarlılık gelişir ve alınan yağ oranındaki küçük artışlar bile kanda kolesterol ve lipit düzeyini yükseltebilir.
• Karbonhidratların aşırı biçimde kısıtlanması geçici kan şekeri düşmesi krizlerine yol açar. Bu da halsizlik, bitkinlik ve terleme gibi belirtilere yol açar.
• Düşük karbonhidrat ve görece yüksek yağ alımı iştahsızlığa neden olan ketoza (kanda keton cisimciklerinin oluşması) yol açar.
• Başlangıçta biraz hızlı zayıflama görülse bile alınan kalori miktarı başka zayıflatıcı beslenme programlarından az değildir.