Fibroidler, rahim duvarındaki kas ve fibröz dokulardan oluşan lastiksi, kanserli olmayan nodüllerdir. Fibroidler, 30’lu ve 40’lı yaşlanndaki kadınların en az %25’ini ve aynı yaş grubundaki zenci kadınları etkiler. Fibroidlerin büyümesi muhtemelen estrojenin harekete geçirilmesiyle meydana gelir; estrojen seviyesinin düştüğü menopozdan sonra azalma eğilimi gösterirler.
Fibroitler, yavaş ve düzensizce fibröz dokuyu kaplayan düz kas topaklarına dönüşen, rahmin kas duvanndaki hücrelerden türerler. Çoğu rahim duvarında gelişir ve pek çoğu belirtilere neden olmaz. Fibroidli kadınlar genellikle birden fazla fibroide sahiptir. Fibroidlerin çoğu ceviz veya portakal büyüklüğündedir.
SEMPTOMLARI
Belirtilere yol açan etmen genellikle, rahim duvarındaki fibroidin yeridir. En yaygın görülen belirti aşırı vajinal kanamadır.Mukoza zarının altında bulunan fibroid, endometriyumun (rahim zan) tam altında büyür ve aşırı kanamayı tetikler. Pedinkülat fibroidler bir saptan sarkarlar ve ya (fibroidi dışarı atmaya çalışırken kasıldığından kramplara yol açabildikleri) rahim içine çıkıntı yaparlar, ya da rahim duvanmn dışına yerleşirler.
Seroza altında bulunan fibroid, baskıya neden oldukları rahim dış duvarına değecek şekilde gelişir. Pelvik bir sinire baskı yapan bir fibroid, kronik kalça ve sırt ağrısına neden olabilir. Geniş fibroidler, mesane ve bağırsağa baskı yaparak sık idrara çıkmaya ve kabızlığa neden olabilir. Eğer fibroid bir fallop tüpünü tıkarsa, kısırlığa neden olabilir. Rahim ağzına baskı yaparsa, düşük yapmaya ya da erken doğuma neden olabilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Pelvik muayene sırasında, eğer rahim büyük ve eğriyse doktorunuz fibroidlerden şüphelenebilir. Bu durumda, tanıyı doğrulamak için pelvik ultrason, transvajinal ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme isteyebilir. Fibroidlerin boyutu bazen, hamilelik terminolojisi kullanarak rahim boyutu açısından tanımlanır. Bir kadın “12 haftalık rahim” olarak tanımlanabilir; bu da, o kadının rahminin 12 haftalık hamile olan bir kadının rahmi ile aynı büyüklükte olduğu anlamına gelmektedir.
Fibroidlerin çoğu tedavi gerektirmez. Bir kadın hamile olmadıkça ağrı olması olağandışı bir durumdur ve ağrı genellikle aspirin, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesicilerle giderilir. Gonadotropin salımı yaptıran hormon agonistleri adı verilen ilaçlar, yumurtalıkların estrojen üretmesini azaltıp fıbroidleri küçültebilir.
Buna rağmen, ilacı kesmek fibroidlerin yeniden büyümesine olanak verir. Bu ilaçlar, ameliyata hazırlanırken fibroidleri azaltmak için geçici olarak kullanılabilir. İlaçlar, kemik kütlesini azalttığından ve osteoporoz riskini arttırdığından uzun süreli olarak kullanılmazlar.
Bazı fibroidler, bir histeroskop kullanılarak vajina yoluyla çıkarılabilirler. Histeroskop, rahim ağzından rahime sokulan, bir video kameraya bağlı, küçük bir tüptür. Histeroskop, doktorun fibroidleri kesip ayırması ve endometriyumu ısı uygulayarak kapatması için bir lazer ya da bıçak kullanmasına olanak verir.
Miyomektomi, genel anestezi gerektiren karın insizyonuyla uygulanan bir ameli yattır. Miyomektomi sırasında, fibroidler rahim duvarından birer birer çıkarılır. Potansiyel olarak gelecekte gerçekleşebilecek bir hamilelik için rahmi korur ama kadınların %25inde bir tamamlama ameliyatı gerektirir.
Bir miyomekiomiden sonra hamile kalan kadınların, doğum sırasında bir sezaryen operasyonuna ihtiyacı olacağı muhtemeldir.Histerektomi yapılması, fibroidlerin tek kalıcı çözümüdür. Ancak, fibroidler menopozdan sonra genellikle azaldığından, menopoz yaşına yaklaşan pek çok kadın ameliyatı ertelemektedir.