Rahim ağzından bir parça doku alıp mikroskop altında incele¬menin pek çok yöntemi vardır. En basit şekilde, doktorunuz bir kürtaj kaşığı (kenarları keskin yemek kaşığına benzer bir alet) kullanarak rahim ağzından bir parça doku kazıyabilir.
Punch biyopsi (zımba biyopsisi) ise kağıt delicisine benzer bir aletle küçük bir doku halkasının kesilip çıkarılmasını gerektiren bir işlemdir. Punch biyopsi, doktorun muayenehanesinde anestezi uygulamaya gerek kalmadan yapılabilir. Bu biyopsi sonrasında, leke şeklinde vajinal kanama ve kramp meydana gelebilir.
Hem tam hem de bazı sağlık durumlarını tedavi etmek için uygulanan koni biyopsisinde, rahim ağzı boşluğundan koni şeklinde bir doku parçası alınır. Oluşan yara, dikiş atılıp ısı (koter ya da yakma adı verilen bir işlem) uygulanarak kapatılır.
Rahim ağzı ağrıya çok duyarlıdır. Bu nedenle, bu işlemin hastanede ya da lokal veya genel anestezi uygulanarak cerrahi bir ünitede gerçekleştirilmesi gerekir. İşlemin en yaygın yan etkisi, bir miktar vajinal kanama olmasıdır.