Geceleri oluşan korku ve panik atakları, bazı kişilerde uykuyu böler. Genellikle sabaha karşı görülen kabuslar, bir korku hali içinde uyanmanıza sebep teşkil edebilecek kadar tehdit edici olabilen kötü rüyalardır. Tüm rüyalar gibi, kabuslar, hızlı göz hareketi (REM) uykusu esnasında vuku bulur. Kişiler kabusları hatırlayabildiği zaman, bunlar genellikle yaşamlarının öğelerini cisimlendirir.
Tansiyon ilaçları, corticosteroid’ler ve nörotransmiterleri etkileyen ilaçlar da kötü rüyalara neden olabilir.
Ayrıca uykusuzluk ya da alkol, uyarıcılar veya sakinleştiricileri bırakmak da korkutucu rüyalar getirebilir.
Uyku terörü tabir edilen durumda, kişi bağırabilir, ayağa fırlayabilir; dövüşmeye ya da koşmaya kalkışabilir. 15 dakika kadar dahi sürebilecek olan bir süre boyunca kişi, kafası karışık ve sinirli görünebilir. Nöbet sona erdikten sonra, kişi muhtemelen uykusuna devam eder ve olan şeyi unutur.
Uyku terörleri ya da uyku dehşeti, genellikle, uykuya daldıktan sonraki ilk bir saat içinde vuku bulur. Yetişkinlerden ziyade çocuklarda görülür. Uyku dehşeti yaşayan yetişkinler, uyku dehşeti yaşayan çocuklara oranla, daha sinirli ve agresif olmaya eğilimlidirler. Nöbetler, sert ya da yaralayıcı hareketlere sebep olabilir.
Tedavi genellikle gerekli olmamakla beraber, psikiyatrik bir değerlendirme faydalı olabilir. Bazı doktorlar, derin uykuyu baskılayan benzodiazepines gibi ilaçlar verebilir. Hipnoz da bazı kişiler için faydalı olabilir.