Genellikle uçak seyahati ile birkaç zaman dilimi geçen kişiler, ışık ve diğer çevresel faktörlerin, uyu-uyan döngülerini bozduğunu gözlemlerler. Bu jet lag adı verilen durumdur. Baş ağrıları, mide sorunları ve konsantre olma zorluğuna ilave olarak, uykunuz da sığ ve kesintili bir şekil alabilir. Genç kişiler genellikle, jet lag’e daha çabuk uyum sağlarlar.
Çoğu insan için doğuya (güneşin yönüne karşı) doğru seyahat etmek, batıya (güneşin yönünü takip ederek) doğru seyahat etmekten daha zordur. Bazen daha yaşlı kişiler, batıya doğru seyahat ederken daha fazla semptom ile karşı karşıya kalırlar.
Jet lag’e karşı en iyi sistem, sadece gece uymaya çalışmak ve sabah erken kalkmaktır.
Diğer yaklaşımlar şunlardır:
■ Kısa bir seyahate (sadece bir ya da iki zaman dilimi), ev saatine göre uyanmak, yemek yemek ve uyumak mümkün olabilir. Randevularınızı, ev saatine göre ayarlayın.
■ Yolculuğa çıkmadan önce, yemek ve yatma saatlerinizi, bir zaman dilimi için bir saat şeklinde, varacağınız yere göre değiştirin. Küçük bir değişiklik dahi, yolculuğu kolaylaştırabilir. Örneğin, doğuya doğru (daha erken zaman dilimlerine doğru) seyahat ediyorsanız, birkaç gün öncesinden itibaren, varacağınız yerdeki zaman dilimine göre yatıp kalkacağınız şekilde, kendinizi daha erken kalkmaya alıştırın.
■ Uzun bir yolculukta, yeni zaman dilimindeki yatma vaktine kadar, yatmayın. İlk bir ya da iki gün, gün ışığının vücut saatinizi ayarlaması için, mümkün olabildiğinde açık havada vakit geçirin.
■ Seyahatiniz esnasında olabildiğince çok sıvı tüketin. Ama kahve ve alkolden kaçının çünkü su kaybına sebep olurlar ve jet lag’in fiziksel semptomlarını kötüleştirir ve uykuyu bozar.