Kullanılmaması gereken durumlar- Kalp-damar hastalıkları, orta ya da ağır yüksek tansiyon, glokom (göz tansiyonu), huzursuzluk ve taşkınlık hali, psikoz, dahjı önce aşın ilaç kullanımı, adrenerjik ilaçlara karşı aşın duyarlılık, ağır karaciğer lezyonları, ruhsal çöküntü, alkolizm ve gebelik.
Uyarı ve önlemler - Tedaviye başladıktan sonra birkaç hafta içinde iştah kesici etkide azalma görülebilir. Bu durumda alman dozun yükseltilmesi gerekebilir. Tedavi uzatılırsa fiziksel ve ruhsal bağımlılık ortaya çıkar. Bağımlılık tehlikesi görüldüğünde tedaviyi aşamalı olarak keserek yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasını Önleme yoluna gidilmelidir.
Dölütte oluşum kusurlarına yol açıcı etkileri belirlenmemiş olmasına karşın hamilelikte, ayrıca 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Cerrahi girişim durumlarında mutlaka iştah kesici ilaçlar alındığının belirtilmesi gerekir. Çünkü bu ilaçlar anestezi için kullanılan ilaçlarla birlikte kalpte ağır ritim bozukluklarına yol açar.
Yan etkiler
Sinir sistemi: Aşın duyarlılık, bunaltı, öfori(aşın zindelik ve coşku), ruhsal çöküntü, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, huzursuzluk, uykusuzluk, titreme, konuşma güçlüğü, baş dönmesi ve eşgüdüm bozukluğu ortaya çıkabilir. Saralı bazı hastalarda tedavi sırasında krizlerde artış görülür.
Kalp-dolaşım sistemi: Çarpıntı, taşikardi (hızlı kalp atımı), aritmi (kalp atımlarında düzensizlik), düşük ya da yüksek tansiyon, nefes darlığı, göğsün ön bölümünde ağrı.
Ağız ve sindirim sistemi: Ağızda kuruluk hissi, ağız mukozasında iltihaplanma, kusma, karında kramp biçiminde sancılar, kabızlık ya da ishal.
Kan: Kansızlık, akyuvar sayısında azalma.
Boşaltım sistemi: İdrar yapmaya başlamada zorluk, idrar kesesi iltihabı (sistit).
Cinsel sorunlar: İktidarsızlık, cinsel istekte azalma.
Alerjiler: Ürtiker, morarmalar, kızartılar.
Öbürleri: Gözbebeklerinin genişlemesi, gözde örselenme, görme bulanıklığı, jinekomasti (özellikle erkeklerde memelerin büyümesi), saçların dökülmesi, kas ağrıları, terleme, gözyaşında artış, titreme, kızarma, ateş.
Akut zehirlenme: Belirtiler. Aşın uyarılma, titremeler, reflekslerde artış, sık nefes alma, bilinç bulanıklığı, varsanılar, nedensiz korku duyma, bu durumu izleyen ruhsal çöküntü ve yorgunluk, taşikardi, aritmi, yüksek ya da düşük tansiyon, dolaşım yetmezliği, bulantı, kusma, ishal. Daha ağır olgularda çırpınma nöbetleri ve komaya girme.
Mideyi yıkama ve barbitüratlarla sakinleştirme tedavisi uygulanır.