Sosyal medyada bizi takip edin

Sinüzit


			Sinüzit


Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı veri­lir. Sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılır. Buruna açılan bu delikler sinüs­lerin havalanmasını da sağlar. Sinüslerin ses oluşumunun sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi gö­revleri vardır.

Sinüslerin içini döşeyen mukoza her gün belli bir oranda salgı yapar. Bu salgılar burun içine dökülerek, boğaz ve mideye ulaşır. Burun ve sinüsler; bak­teri ve virüslerin sık sık yerleşip iltihap yaptığı bölgelerdir. Bu bölgelerde iltihaba yol açan bakteri ve virüs bulunabilir; ancak sağlıklı işleyen bir sinüste her zaman iltihap olmaz.

Sinüsün normal çalışmasına engel olacak bir durum varsa, sinüs il­tihabı (sinüzit) gelişir. Bakteri ve virüs dışında nadiren de olsa mantarlar da iltihap yapar. Sinüzit nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişir. Bu tür enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem nedeniyle ka­panır ve sinüs salgıları burun içine boşalamaz.

Ayrıca sinüslerin havalanma işlevi bozulur. Bu durumda sinüs içerisinde iltihap gelişir. Sinüs ağızlarım tıkayan alerji, burunda kemik eğriliği, et büyümesi, yabancı cisim, geniz eti gibi durumlar da si­nüzit oluşumunu kolaylaştırır.

Vücut direnci düşmüş olan kişiler daha kolay sinü­zit geçirirler. Sinüzitin belirtileri baş ağrısı, yüz ağrısı ve göz çevresinde ağrı şeklin­de meydana gelir. Ağrılar başın öne doğru eğilmesiyle artar. Ayrıca burun tıkanık­lığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler gö­rülebilir. Bebeklerdeki sinüsler tam olarak gelişmediğinden, sinüzit daha büyük çocuklarda görülmektedir.

Sinüzit için önerilen modern tıp tedavileri:

Sinüzit tedavisinde amaç, bakterileri yok etmek ve sinüslerin buruna açılan delik­lerinin açılmasını sağlamaktır. Bu delikler açılmazsa sinüs iltihapları yok edilemez. Bakterilerin yok edilmesi antibiyotiklerle olur. Bunun dışında sinüs deliklerinin açılması için dekonjestan (tıkanıklık açıcı) amaçlı kullanılan tablet ya da spreyler, ağrı kesiciler ve alerji-tedavi edici ilaçlar tavsiye edilir.

Doğal sağlık tedavileri:

■ Birçok sinüzit vakasının temelinde yatan en önemli olay; gerek viral bir enfek­siyon nedeniyle gerekse bunun dışında herhangi bir nedenle ortaya çıkan ilti­haplanmadır. Bu nedenle çocuklarda sıklıkla görülen burun-boğaz mukoza zarının iltihaplanması önlenmelidir.
■ Yonca sinüzit belirtilerini hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır.
■ Homeopati alanında “goldenseal” (altmmühür) olarak bilinen bitki akut sinü­zit vakaları için kullanılabilir.
■ Uzun süre devam eden enfeksiyonlar için, ekinezya, sarımsak ve mür gibi an-tibakteriyel özelliği olan şifalı bitkilerden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için elinizden gelen her yolu deneyin. Bağı­şıklık sistemi güçlü olan bir çocuk sinüziti daha kolay atlatır.
■ Lavanta, okaliptüs ve çay ağacı yağlarını teneffüs edin. Bu yağlar antibakteriyel olduğu gibi sinüsleri de açıcı bir özelliğe sahiptir. Özellikle de lavanta antienflamatuar özelliği nedeniyle ağrılı vakaların daha kolay atlatılmasını sağlar.
■ Homeopati alanında uygulanan tedaviler hastalığın uzun bir müddet sürme­si durumunda daha uzun vadeli olarak devam ettirilmelidir. Aşağıda önerilen tedavilerle daha kısa sürede sonuçlar alabilirsiniz:
■ “Kali bich.” adı verilen homeopatik madde boğaz iltihabını temizler.
■ “Hepar sulf.” adı verilen madde “Kali bich.” maddesinin tedavi edemediği sinüzit vakalarında kullanılabilir.
■ Rüzgârgülü bitkisi sinüzite eşlik eden göz yaşarması ve göz ağrılarına iyi gelir.
■ Bazı sinüzit vakaları gıda alerjisi nedeniyle daha da kötü bir hal alır. Bu neden­le çocuğunuzun yeyip içtiklerine daha çok önem vermeniz gerekmektedir.
■ Çocuğunuzun yüzüne bir buz torbası koyun. Çocuğunuzun, yüzünün üstün­deki bu soğukluğa dayanması biraz zor olabilir ancak buz torbasını birkaç da­kika yüzünün üstünde tutmaya devam edin. Bu şekilde çocuğunuzun sinüsle­rinde meydana gelen tıkanıklık açılacaktır. Osteopati alanında kullanılan bir yöntem olan “yüze buz torbası dayama” yöntemi sinüzit tedavisinde kullanıl­maktadır.
Faydalı terapiler
Kranyal osteopati, herbalizm, homeopati, Ayurveda, besin terapileri, masaj, aromaterapi, refleksoloji.

Yorum Yaz
Adınız :
Mesajınız :
Sağlıklı Yaşam Videoları
Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi
Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi
Bilgisayar Başında Nasıl Oturulmalı
Bilgisayar Başında Nasıl Oturulmalı
Sağlıklı Diyet Hakkında Herşey
Sağlıklı Diyet Hakkında Herşey
Sigara Zararlıysa Neden İçiyoruz?
Sigara Zararlıysa Neden İçiyoruz?
Susam
Susam
Soğan
Soğan
Sincan Dikeni
Sincan Dikeni
Sığırdili
Sığırdili
Sedir
Sedir
Sarısabır
Sarısabır
Sarımsak
Sarımsak
Sarı Zambak
Sarı Zambak

			SANDAL
SANDAL

			ŞAMFISTIĞI
ŞAMFISTIĞI ...

			ŞALGAM
ŞALGAM

			SAKIZ
SAKIZ

			ŞAHTERE
ŞAHTERE

			SAFRAN
SAFRAN

			REZENE
REZENE

 
Foto Galeri
Çay Çeşitleri Ve Yararları
Çay Çeşitleri Ve Yararları
Baş Ağrısını Engelleyin
Baş Ağrısını Engelleyin
Diş Ağrısı Başlayınca Ne Yapmalı
Diş Ağrısı Başlayınca Ne Yapmalı
Sakın Başkasının Göz Yaşını Silmeyin
Sakın Başkasının Göz Yaşını Silmeyin
Beyaz ve Kahverengi Yumurta
Beyaz ve Kahverengi Yumurta
Siyah Domatesin Faydaları
Siyah Domatesin Faydaları
Mor Patatesin Faydaları
Mor Patatesin Faydaları
Cildiniz Neden Yaşlanır
Cildiniz Neden Yaşlanır
Yağlarınızı Yakacak 30 Besin
Yağlarınızı Yakacak 30 Besin
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Meyvede
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Meyvede
Limonlu Suyun Faydaları
Limonlu Suyun Faydaları
Kansere Karşı Mango
Kansere Karşı Mango


Editör Seçimi

Reklam Alanı

Facebook Sayfası

Tüm Kategoriler

Vücut Kitle İndeksi
kg
m
Vücut kitle indeksiniz :

İncelten Tarifler
Diyet ve Beslenme

Arşiv

Şifalı Bitkiler
Şifalı Bitkiler

Etiketler