Tahriş olmuş veya hasar görmüş bir sinir, şiddeti değişiklik gösteren ağrı periyotları yaratabilir; bu sinir ağrısı, nevralji’dir. Genellikle bıçak girmesi, yanma ya da saplanan ağrı şeklinde tarif edilen nevraljinin, yaralanmalardan enfeksiyona kadar, pek çok mümkün sebebi vardır.
Suçiçeği ve zona’ya sebep olan virüs olan herpes zoster’den kaynaklanan nevralji; posther-petic nevralji olarak adlandırılır. Glossopharyngeal nevralji, boğaza, kulağa ve dilin arka kısmına yerleşir. Konuşmak, yutkunmak veya yemek acıyı tetikleyebilir.
Trigeminal nevralji (yüzde ağrı) ; occipital nevralji (başın arkasında ağrı); intercostal nevralji (kaburgalar arasında ağrı) ; ve migren baş ağrılarıyla birlikte görülen nevralji; nevraljinin diğer türleridir.
Vakıaların çoğunda, ağrının kaynağı bilinmez. Aspirin ya da acetaminophen gibi tezgah üstü tabir edilen ağrı kesiciler ile tedavi genellikle ağrıyı kontrol edebilir. Ama anticonvulsant’lar ve antidepresanlar gibi bazı diğer ilaçlar da gayet faydalı olabilir. Nadir vakıalarda, şiddetli ağrıyı rahatlatmak için, durumdan etkilenen sinirin ameliyat yoluyla imhası gerekebilir.