Prostat büyümesi nedeniyle ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Yeşil ışık-green-light yöntemini duydum. Bu yöntemin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Herkes için uygulanabilir bir yöntem mi?
DoçDr.Teoman KADIOĞLU:
1) Operasyon ve nekahat dönemi kısadır. Bu işlem, ayakta yapılabilecek bir tedavi. Hastanın prostatı çok büyük değilse, mesane fonksiyonu iyiyse, hastaya sonda konmadan birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebiliyor. En çok bir gece hastanede yatıyor.
2) Ereksiyon sorununa genellikle yol açmaz. Green-light lazer cihazıyla prostat buharlaştırılması işleminde, lazer buharlaşan dokunun en fazla 1-2 milimetre daha derinine etki ettiğinden çok daha derinlerden geçen sertleşme ile
ilgili sinire zarar vermiyor.
3) Retrograd ejakülasyon (meninin dışarı gelmemesi, idrar torbasına geri kaçması) görülme oranı nisbeten azdır.
4) Green-light lazer cihazıyla prostatını buharlaştırması işlemini lokal, spinal veya genel anestezi ile yapmak mümkün. Genel anestezi alamayacak kadar genel durumu bozuk olan hastalarda lokal anestezi ile yapılabilmesi, bu gibi hastalara özellikle ek avantaj sağlıyor. Özellikle ileri derecede kalp ve akciğer problemi olan ve bu nedenle ameliyat olamayacak olan hastalara bu yöntemde lokal anestezi ile operasyon yapılıyor.
Beklentilere ve Sağlık Durumuna Bakılmalı
Dezavantajlar ise şöyle: Çok büyük prostatlara bu yöntem uygulanmak istenirse, ya prostat tam olarak yok edilemez ve kısa süre sonra şikayetler tekrar başlar. Ya da ameliyat açık veya kapalı operasyondan bile uzun sürer, hasta boş yere fazla anestezi alır. Bir de bu yöntem, nisbeten yeni olup cerrahi tecrübe az olduğundan, eğer yetenekli ve becerikli cerrahların elinde yapılmazsa operasyon başarılı olmaz ve hasta bir türlü rahatlamaz. Hayır, bu yöntem herkese uygun değildir. Bir kere, her prostat büyümesini ameliyat etmek tamamen ticari bir yaklaşımdır. Ne yazık ki, özellikle green-light yönteminin yaygınlaşması böyle bir sonuç doğurdu.
Yapılan reklamlarla, “Bugün sünnet, yarın deniz” gibi algılanan bu yöntem, her hasta için şartmış ve idealmiş gibi uygulanmakta. Prostat büyümesi hastalarının bu konuya çok dikkat etmesi ve tabiri caizse kandırılmaması gerekir. Birçok prostat büyümesi şikayeti, yatarken alınan hap şeklindeki ilaçlarla giderebilmekte ve yıllarca başarıyla tedavi
edilmektedir.
Güvenilir bir ürologun; ameliyat endikasyonu koyduğu prostat büyümelerinde ise, hastanın yaşı, beklentileri, prostatın büyüklük ve diğer özellikleri, genel sağlık durumu göz önüne alınarak hasta bazında ameliyat türü seçilmelidir.