Vücut ağırlığı günde bir kez kontrol edilmelidir. Vücut ağırlığındaki hızlı değişimler öncelikle sıvı alımı ya da sıvı kaybıyla bağlantılıdır. Gerçekten, vücut ağırlığının 1 kg artması için bazal metabolizma ve fiziksel etkinlikler için gereken enerjiye ek olarak en az 7.000 kalori alınmalıdır.
Her gün alınan ve atılan sıvı kesin ve doğru olarak ölçülüp değerlendirilmelidir. İdrardaki şeker miktarı günde dört kez ölçülmeli, buna göre glikoz eriyiği ile gerekiyorsa insülin dozu düzenlenmelidir.
Azot dengesi de günlük olarak değerlendirilmelidir. Azot dengesi vücuda giren azotla çıkartılan azot arasındaki farktır; çıkartılan azot, idrarla çıkarılan azot miktarına dışkı ve deriden atılan ve 2 gr olarak kabul edilen değerin eklenmesiyle elde edilir.
Plazmadaki elektrolit düzeyleri ve asit-baz dengesi haftada en az iki kez kontrol edilir. Kusma ve ishal gibi durumlarda bu ölçümler daha sık yapılmalıdır. Plazma proteinleri ve özellikle albümin de haftada iki kez ölçülmelidir.
Gene haftada bir kez kan sayımı, kan, şeker, azot, kreatinin miktarı, transaminazlar, alkali fosfataz, bilirubin, kan demiri, protrombin zamanı ve bunun yanı sıra koldaki üç başlı kasın (triseps) kıvrımı ve önkol kaslarının çevresinin ölçülmesi gerekir.
Değerlendirilmesi gereken başka bir önemli etken de hastanın kendini “iyi hissetmesi”dir.
Vücut ısısının ölçümü de önemli bir göstergedir:
Vücut ısısı aniden yükselince kateterin neden olduğu bir enfeksiyondan kuşkulanmak gerekir.