Özellikleri:
♦ Oldukça sıcak iklimleri sever.
♦ Hindistan, Batı Asya ve ülkemiz haşhaş ekilen başlıca bölgelerdir.
♦ Birçok haşhaş türlerini barındıran coğrafi bir bölge olan Türkiye’de 40’m üzerinde yabani haşhaş türü mevcuttur.
♦ Ege denizinin kuzeydoğusu özellikle Denizli, Afyon, Kütahya havalasi, Orta Anadolu, Konya, Burdur, İsparta haşhaş ekiminin geniş olarak yapıldığı topraklardır.
♦ Haşhaş nisbeten killi fakat fazla su tutmayan topraklarda iyi yetişir. Çorak ve rutubetli tarlalar uygun değildir.
♦ Bitkinin kökleri çok derine inmediği için gevşek topraklarda tutunamaz. Bu nedenle haşhaş mümkün olduğunca az rüzgar alan yerlerde sık olarak ekilmektedir.
Faydaları:
* Haşhaşın başı, yaprakları, tohumu, tohumundan elde edilen yağ ve haşhaş başından elde edilen afyonu değişik şekillerde ve değişik amaçlar için kullanılır.
* Henüz tamamen olgunlaşmadan toplanır, içindeki tohumlar çıkarılır ve hafif sıcaklıkta kurutulur. Daha sonra kurutulmuş haşhaş başları suyla kaynatılarak ilaç haline getirilir. Bu ilacın hafif ağrı kesici ve uyutucu etkisi vardır. Bu nedenle gargara olarak diş ağrılarına, içilerek vücudun çeşitli yerlerindeki hafif ağrılara ve küçük çocuklara uyutucu olarak kullanılabilmektedir.
Uyarı:
* Ancak içilme suretiyle olan kullanım bilhassa küçük çocuklarda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açabileceğinden, tehlikelidir.
* Haşhaş Yaprağı Haşhaş bitkisinin kurutulmuş yapraklarıdır. Bilhassa haricen merhem şeklinde ağrı kesici olarak kullanılmak üzere hazırlanır.
* Ağrı kesici, uyutucu ve keyif verici olarak kullanılmaktadır. Morfin günümüzde bilinen en etkili ağrı kesicidir.
* Morfin bilinen en güçlü ağrı kesicidir. Bu etkisini, sinir sisteminde karışık mekanizmaları etkileyip, ağrı algı eşiğini arttırarak ve ağaya karşı vücudun reaksiyonunu ortadan kaldırarak gösterir. Ağrının verdiği sıkıntıyı yok eder. Kişi ilâç verildikten sonra ağrıyı duysa bile, kendini rahat ve huzur içinde hisseder.
* Tansiyon Düşmesi Santral sinir sistemine etki ile tansiyon düşer. Kalp atışları da yavaşlar.
* Kabızlık Bağırsaklardaki hormon sistemine etki ile barsak hareketlerini yavaşlatır.
* Uyuşturucu Etki % 90 oranında zihin bulanıklığı gelişir.
* Mantıklı karar verme, belirli bir fikre konsantrasyon yeteneği azalır. Hareketlerde azalma, harekete karşı isteksizlik ve çevreye ilgisizlik olur.
* Cinsel istek ve gücü azaltır.
* Bulantı Kusma bu etki beyindeki merkezler yolu ile ortaya çıkar.