Kadın cinsiyet organına rahim denir. Döl yatağının giriş ya da ağız kısmına kollum (collum) denir. Birleşme organı sayılan vajenin içinde bulunur Yaklaşık 5 cm. boyunda ve 2,5 cm. eninde, ortasında kanal deliği bulunan küçük bir silindir şeklinde olup vajinanın dip kısmında yerleşmiştir. Erkek tarafından boşalmayı takiben spermler, kollum kanalı boyunca ilerleyerek rahim içine, oradan Fallop tüplerine (tuba uterine) gelir ve karşılaştığı yerde yumurtayı döller.
Gebelik müddetince kollum kanalı, mikropların rahme girmesini önlemek amacıyla koyu kıvamdaki mukus tıkacı iîe sıkıca kapalıdır. Doğum başlarken bu tıkaç değişim gösterir ve doğumun başlama belirtisi olarak kanlı bir akıntı halini alır. Halk arasında bu olaya nişan bozulması adı verilir. Normalde bir kurşunkalem inceliğinde olan kollum, çocuğun geçebilmesi için doğum esnasında derece derece genişler ve gerilir. Açılma (Dilatasyon) olarak bilinen bu durum doğum sancıları eşliğinde seyreder. Doğumdan sonra kollum hızla daralır ve eski boyutlarına döner.
Kollum, kadın vücudunun en önemli bölümlerinden biridir. Yaralanmasına erezyon iltihaplanmasına kolpit denir. Kollumun kanseri de sık görülen hastalıklardandır. Kadınların bu küçük ve önemli organı spekulum adı verilen, basit, küçük bir araç yardımıyla doktor tarafından kolayca açık ve berrak bir şekilde görülerek incelenebilir. Böylece kollum kanserinin erkenden teşhis edilebilmesi mümkündür.
Kollumdaki salgı bezlerinin ınfeksiyonuna en sık doğumdan ve düşükten sonra rastlanır. Akıntının artması ve özellikle cinsel temastan sonra, kan sızıntısı şeklinde belirti veren bu infeksiyonlar, lokal olarak’va-ginal krem ve fitiller veya genel antibiyotik uygulamaları ile tedavi edilirler. Bazen kollum ileri derecede ınfekte olur. O takdirde cerrahi tedavi veya koterızasyon uygulanır, Koterizasyon, infekte olmuş dokunun, kimyasal maddeler veya elektrik akımı ile yakılması işlemidir