Kalbin dıştan bir zarla çevrili olduğunu ve bu zara dış yürek zarı veya perikari dendiğini söylemiştik. İşte kalbin dış zarının iltihabına perikardii adı verilir. Perikarditler birçok çeşit olur:
Hâd Kuru Perikardîi
Perikart iltihablanmıştır, fakat kese içinde su toplanmaz. Arazları şunlardır: göğsün sol tarafında, kalb nahiyesinde devamlı bir ağrı, bu ağrı nefes alırken artar. Hararet derecesi yükselir, halsizlik, bitkinlik olabilir. Ağrı karnın üst kısmına, sol omuza, boyna ve sol kola intişar edebilir. Tabiî, esas perikardit sebebi ne ise arazlar da ona göre değişiklik gösterir. Sulu Perikardii
Kalbi dıştan saran zar iki yapraktan ibarettir, işte sulu perikarditte bu iki yaprak arasa da, yani perikart kesesinde su toplanır. Bu sa bazan cerahat, bazan ka*n ve bazan da berrak bir sıvadan ibarettir. Yine kuru perikarditte olduğu gibi göğsün sol tarafında ağrı vardır. Ateş yükselir. Akciğerlerin veya nefes borularının tazyiki neticesi öksürük olur. Karaciğer büyüyebilir, ayaklar şişebilir.
Yemek borusu tazyik altında kalırsa yutkunmasının güçleştiğinden şikâyet eder.
Sebepleri. Perikardit sebepleri pek çoktur, en sık görülenleri şunlardır :
1. Selim (iyi), sebebi muayyen olımyan. perikardit: Grip tarzındaki bir enfeksiyondan bir hafta on gün sonra zuhur eder. Umumiyetle bir iki haftada geçer.
2. Hâd cerahatli perikardit: Perikart ktesesi içersinde cerahat vardır. Cerahat yapan mikroplar keseye akciğerden, plevra-dan geçerler veya genel bir kan zehirlenmesi neticesi olur. Eskiden çok tehtikeli bir hastalıktı. Şimdi yeni ilâçlarla-tedavi edebilmekteyiz.
3. Romatizma perikarditi: Bilhassa çocuklarda romatizma hastalığı esnasında görülür. Aspirin tedavisi ile iki üç haftada kaybolur.
4. Tüberküloz perikarditi: Akciğer, lenf bezi veya plevra tüberkülozunun yayılmasından olur. Sinsi başlar. Kalbin etrafım saran zar içinde bazan iki üç kilo su toplanır. Ekseriyetle uzun sürer.
5. Üremide görülen perikardit: Böbrek hastalıklarının son safhasında görülür.
Bir de müzmin, sıkıştırıcı perikardit vardır ki bu ekseriyetle tüberküloz perikarditi neticesi olur. Yüreğin dış zarları kalınlaşır ve kalbi, etrafındaki damarları sıkıştırmaya başlar. Karaciğer çok büyür, karında su toplar, ayaklar şişer. Bu halde ancak ameliyat ile şifa temin edilebilir.
Perikarditlerin diğer çeşitlerinde tedavi esas iltihabı husule getiren sebebe göre yapılır.