Boynun ön tarafında bulunan tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Basit guatr besinlerde iyot bulunmamasına bağlı olarak bazı bölgelerde (Himalaya, Alp ve And dağları vb.) yaşayan insanlarda daha çok görülür. Guatr hastalığında tiroid, tiroksin hormonunu yeteri kadar yapmak için fazla çalışmış ve büyümüştür. Bazen hafif derecede, bazen yutağa ve gırtlağa basınç yapacak kadar fazla büyüyebilir.
Tedavide iyot vermek gerekir. Habis guatrda tiroid yumru gibi büyümekte, ayrıca akciğer ve kemiklerde metastazlar bulunmaktadır. Tedavide tümörün çıkarılması ve radyoterapi yapılması uygundur.
Hipotiroidizm tiroid bezinin çalışmasının azaldığını belirten bir terimdir. Hipotiroidizmde tiroksin hormonu eksikliği sonucu çocuklarda kreten, erişkinlerde ise miksödem denen durumlar meydana gelir (Hashimoto hastalığı). Bu olaylarda hsmen guatr gelişmez. Kretenler zekâca geri, hareketsiz, derileri kuru ve dilleri kocaman çocuklardır. Miksödemli yetişkin hastalarda, zekânın ve soğuğa dayanıklığın azalmasından başka, sağırlık, kansızlık, saçların seyrekleşmesi ve yüzde şişme görülür. Kadın hastalarda amenore vardır. Yani âdet görmezler. Tedavi için tiroksin hormonu verilir.
Hipertiroidizm, tiroidin aşırı çalışmasına denir. Bu duruma tirotoksikoz veya Graves hastalığı da denir. Hipertiroidizmin tedavisinde cntitiroid ilaçlar (Karbimazol, Metil timcsil vb.) kullanılmaktadır.