Sağlıklı göz, değişik uzaklıklardaki görüntüleri odaklamak için merceğin biçimini değiştirir. Daha yakın bir noktaya bakarken merceğin kalınlığı artar; uzağa bakıldığında İse azalır.
Bir merceğin eğriliği ne kadar fazlaysa ışığı o kadar fazla kırar ve odak uzaklığı kısalır. Sağlıklı gözde, sonsuzdaki bir nokta, merceğin eğriliği en azken ağtabaka üzerine odaklanır. Hipermetrop gözde ise merceğin aynı noktayı odaklayabilmek için eğriliğini artırması gerekir.
Merceğin eğriliğini kirpiksi kasın kasılması düzenler. Halka biçimindeki bu kas, iris kökü ile mercek arasında bulunur. Hipermetroplukta göz küresinin ön-arka çapı normalden kısadır. Bu nedenle mercekte kırılan ışınlar ağtabakanın üstü yerine arkasındaki bir noktada birleşirler. Işınların ağtabakâ üzerine düşmesi için mercek eğriliğinin artması gerekir.
Ama mercek, belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini artıramadığı için hipermetrop göz yakın nesneleri odaklayamaz. Bu nedenle hipermetroplar gazeteyi uzakta tutarak okuyabilirler.
Ayrıca gözküresinin ön-arka çapı kısa olduğundan, mercek uzak nesneleri odaklamak için eğriliğini artırır. Sonuçta kirpiksi kas hiçbir zaman tam gevşeyemediğinden göz ve baş ağrısına neden olur.
Hipermetropluk çocukta içe dönük şaşılığa yol açabilir. Gecikmeden müdahale edilirse, uygun camların kullanılmasıyla bu şaşılık düzeltilebilir.