Gastrit mide cidarının iltihaplanmasıdır. Fazla sigara ve alkol kullanımı, uzun süreli aspirin veya nonsteroidal antiinflamatuar ilaç kullanımı (NSAIDs), helicobacter pylori (midede gastrit ve ülsere neden olan bir bakteri) ile oluşan enfeksiyon, ciddi yara veya şok, bu hastalığın nedenleridir.
Nadiren de olsa, gastrit, otoimmün koşullardan kaynaklanır. Bu durumda, bağışıklık sistemi yanlışlıkla mide cidarı hücrelerine saldırır.Mide bulantısı, kusma, yemek yerken acı çekmek veya rahatsızlık hissi duymak, gastritin belirtileridir. Mide astarının aşınması katı dışkıda kana sebep olabilir. (Bu önemli kanama mideden geldiği zaman rengi siyah olur.)
Soluk ve yorgun görünmenize sebep olan kansızlık, yavaş kan kaybına bağlı kronik gastritten kaynaklanıyor olabilir.
Doktorunuz size; kontrolü sizde olan ve gastrite sebep olan etkenleri durdurmanızı tavsiye edecektir. Midenizdeki rahatsızlık devam ediyorken, NSAID içeren ilaçlan kullanmaya ihtiyacınız varsa; mizoprostol adı verilen ve mide tahrişini azaltan bir ilaca geçiş yapmanız gerekli olabilir.
Doktorunuz helicobacter pylori için de bir tahlil isteyebilir. Tahlil pozitif çıkarsa bakteriyi öldürmeyi amaçlayacak şekilde reçetelendirebilirsiniz. Tahlil negatif veya pozitif çıksa da tedaviden fayda görmediyseniz, doktorunuz sizi mide asidini azaltan bir ilaçla reçetelendirebilir.
En iyi gastrit tanısı, doktorunuzun üst endoskopiyle mide astarınızı görüntülemesiyle konulur. Ama genelde bu yönteme ihtiyaç duyulmaz.