Morötesi ışınların yanı sıra ışıkla etkin hale gççen maddelerin etkilerinden de yararlanan özel bir tedavi yöntemidir. Özellikle sedef hastalığı gibi deri hastalıklarında yararlı olduğu görülmüştür. Bağışıklık sisteminin ağır hastalıklarının tedavisinde de denenen bu yöntem yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
Yaşamın kaynağı olan Güneş tıbbi ve dini açıdan her zaman ilgi uyandırmıştır. İÖ 3 bin yılına dayanan Eski Mısır, Hint ve Çin kültürlerinde tıptaki yararından söz edilmektedir. Işığın bütün dalgaboylarının insan vücudu üzerinde etkisi vardır; öte yandan, daha düşük dalgaboyundaki (100-400 nm) morötesi (ultraviyole) ışınlar (UV) daha yüksek enerjiye sahiptir ve derideki süreçleri daha fazla etkiler.
Her biri ayrı dalgaboyunda üç türü bulunan morötesi (UVA, UVB ve UVC) ışınlar Güneş ışığından kaynaklanır; atmosferin ozon katmanı dalgaboyu 290 nm’nin altında olan ve yüksek iyonlayıcı etkiye sahip UVC ışınlarını emerken, yeryüzüne yalnız UVA ve UVB ulaşır.
En “delici” ışınlar (290-320 nm) UVB, daha az “delici” olan ışınlar (320-400 nm) UVA olarak adlandırılır. Bütün UV ışınları yapay kaynaklardan da üretilebilir; ark lambası UVA, UVB ve UVC, cıva buharı lambası UVA ve UVB, floresan lambası yalnızca UVA ışınları yayar.